På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En avslutande hälsning från Mali 13

Malistyrkan

Insatsen för Mali 13 lider mot sitt slut. Vissa har redan roterat norrut och är hemma hos de som betyder mest, övrigas rotation är nära förestående. Om ett par veckor har förbandet slutfört en påfrestande och viktig insats under ett halvårs tid och alla har gjort sig välförtjänta av lite ledighet.

Under normala omständigheter så sker medaljering av förbandet efter insats på hemmaplan hos uppsättande förband, med inbjudna anhöriga. Då detta inte är genomförbart väljer jag att på detta sätt rikta mitt inlägg främst till alla er som stöttat på hemmaplan, under den insats som soldaterna och officerarna genomfört.

Det är som bekant Norrbottens regemente I19 i Boden som varit det förband som haft huvudansvaret för vår insats på hemmaplan. Ett stort tack till alla er där hemma på regementet med stöd innan och under insatsen, men även era förberedelser och genomförande av det så viktiga hemkomstprogram som genomförs i detta nu.

Tack också till alla andra förband och enheter runt om i riket som avdelat personal för att fylla viktiga befattningar på Mali 13. Utan er välvilja hade vi stått utan personal och haft svårare att lösa det viktiga uppdrag som nu framgångsrikt genomförts. Arméstaben och övriga stödjande enheter förtjänar också ett tack för ert arbete och stöd till Mali 13.

Den absolut största uppskattningen går till alla Er som släppt iväg era anhöriga på den här insatsen tillsammans med mig och övriga på Mali 13. Den uppoffringen som ni i många avseende gjort på hemmaplan har varit en förutsättning för att jobbet i insatsområdet ska kunna utföras. Det har för många av Er varit jobbigt att vara kvar hemma och leva med ovissheten om hur vardagen egentligen är i insatsområdet. Ett stort tack för ert stöd, det uppskattas av oss alla på plats. Jag hoppas att ni får en fin sommar där ni kan spendera mycket tid tillsammans. Tid som sannolikt kommer kännas än mer värdefull, då man varit ifrån varandra, fått perspektiv och kanske värdesätter det man tidigare tagit för givet.

Och kom ihåg, vi har tillsammans med Er, bidragit till att de som har det avsevärt sämre än oss i Sverige har fått det lite bättre. Det är något ni alla ska känna en stolthet över. Jag känner en stor stolthet över alla de insatser som gjorts.

Nu lämnar vi alldeles strax över det formella ansvaret till våra efterträdare på Mali 14, ett professionellt och motiverat förband, som är angelägna om att få komma igång och fortsätta det viktiga arbetet. Jag önskar Mali 14 all lycka till under den fortsatta insatsen.

 

Fredrik Åkerman

Kontingentschef Mali 13

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *