På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tankar inför avslut och hemresa

Malistyrkan

”Man räknar inte med dagen man påbörjat, söndagar räknas inte och dom sista två dagarna går av sig själv, så vi är ju typ hemma redan.”

Har man varit på övning inom Försvarsmakten kan man det här med att räkna ned, det är något av en konstform. ”Om 30 minuter är det bara en timme kvar tills det är en timme kvar av det här postpasset.” Osv.

En av våra soldater fångad på bild av en annan. Foto: Alexander Toledo

Nedräkningarna för hemrotation har börjat. Vård, inventering och HOTO-förberedelser pågår samtidigt som listor skrivs på vad som ska ätas väl på hemmaplan (ett hett tips är att INTE servera era veteraner gryta och ris).

6 månader, nästan 7 i insatsområdet och i karantän är en lång tid och det börjar kännas att det är dags att åka hem och få ta en välbehövlig semester. Men det är inte utan blandade känslor, för det finns en annan sida på myntet också. För trots allt är det 7 månader med en helt annan vardag och omställningen, om än välbehövlig, kommer bli stor.

En sak som påverkar den omställningen är att vi har levt med varandra dygnet runt; jobbat, ätit, sovit, patrullerat och när vi kommer hem går alla tillbaka till sin egen vardag. Det är en stor omställning att gå från att ha människor runt omkring sig hela tiden och komma hem till ett samhälle som är mer präglat av corona-restriktioner och där umgänge är begränsat. Behovet att få vara själv är för många stort och kan krocka med anhörigas behov av att få umgås med sin veteran som varit borta.

Alla insatser är olika och har olika förutsättningar, så även denna. Vi har genomfört denna insats under rådande pandemi med alla konsekvenser det inneburit och de enda som riktigt kan förstå det är de som varit på samma insats.

En till sak som påverkar hur det känns att komma hem är vad som händer efteråt. Att vara på insats är en uppgift med en tydlig början och slut. Men vad händer sen? För många innebär en insats att man gör tydliga avslut innan man far. Det ordnas hemma för att vara borta under en längre period och arbetsuppgifter måste avslutas eller lämnas över till någon annan under tiden man är borta. Därför finns många möjligheter att välja vad man vill göra efter insatsen, det kan vara spännande men också jobbigt då det innebär att ett antal val måste fattas.

Nedräkningarna har börjat och det är tvetydliga känslor. Å ena sidan finns det en viss vemodig känsla över allt som tar slut å andra sidan ska det bli skönt att få komma hem till en sommar i Sverige. Äta bröd med smör, dricka riktig mjölk och inte svettas av att bara existera.

Kontingenten Mali13 lämnar snart över stafettpinnen till Mali 14 som kommer att fortsätta FN arbetet på plats.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *