På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Medaljceremoni och överlämnade av ansvar

Malistyrkan

Helgen har varit ceremonifylld för den Nationella stödenheten i Bamako, under torsdagen genomfördes den sista medaljceremonin och under fredagen genomfördes den traditionella ”Transfer of authority” ceremonin där ansvaret för camp Midgård lämnades över från Mali 13 till Mali 14.

FOTO: Terje W Megård

På torsdagen lystrade soldaterna upp på kontingentschef överstelöjtnant Fredrik Åkerman

 

FOTO: Terje W. Megård

”Föregående och innevarande år kommer att gå till historien. Denna pandemi har markant förändrat vårt sätt att leva och under dessa oklara omständigheter har ni genomfört er insats.

Jag uppmanade redan innan avfärd från Sverige att vi alla måste ha en mental beredskap och vara redo att omfamna ovissheten som den här situationen innebär. Vi officerare och soldater löser problem, vi finner lösningar och de utmaningar ni har ställts inför har ni löst på ett förtjänstfullt sätt.

Ni har varit förutsättningsskapande för skyttekompaniet i Gao operativa förmåga, utan era insatser så skulle inte Sverige haft möjligheten att genomföra sin överenskommelse med FN. Den insatsen kan inte nog understrykas. Ni har också fortsatt att utveckla verksamheten med den äran. Ni har förtjänstfullt vårdat och etablerat kontakter med sidonationer här i Bamako. Det är glädjande att som kontingentschef få vittnesmål om dessa positiva samarbeten och vad som har kommit ur dessa. Med detta lämnar ni även över ett NSE med bättre förutsättningar till era efterträdare.

Ur ett individuellt perspektiv utvecklas man under insats både som person och tjänsteutövare. Man får ett annat perspektiv, ett öppnare sinne. Ni delar era upplevelser tillsammans med kollegor på plats och skapar ett speciellt band som kan vara svårt att förklara för utomstående.

För mig har det från start varit viktigt att kommunicera att vi gör den här insatsen tillsammans. Tillsammans med enheterna i Gao har ni skapat en tryggare vardag för lokalbefolkningen.

Slutligen, var stolta över era prestationer och ert arbete under hela insatsen. Ni, och era familjer, har under sex månaders tid gjort en uppoffring för att andra ska få det bättre. Kan man ge något finare än det? Ur mitt perspektiv är det svårslaget. Stort tack för era insatser!”

FOTO: Terje W. Megård

Efter sitt tal delades både medaljen för internationella insatser och Mali 13s egna coin ut till de soldater och officerare som snart avslutar sin tjänstgöring i Mali.

Medaljen för internationella insatser instiftades av överbefälhavaren 1991. Medaljen tilldelas Försvarsmaktspersonal som fullgjort internationell insats.

Transfer of authority ceremoni

Under fredagens ceremoni öppnade Åkerman med att återigen tacka för en väl genomförd insats, han fortsatte sedan med en uppmaning till samtliga: ”Kom ihåg att ta hand om era anhöriga och visa er uppskattning för den insats som de har gjort på hemmaplan. I många fall har det varit jobbigare för dem än för er som har varit här.”

Han fortsatte sedan med att uppmärksamma två individer Joakim Månsson och Jörgen Ek som båda utmärkt sig mer än övriga.

Båda tilldelades chefens coin.

Ordet lämnades sedan över till chefen för NSE Mali 13 Bengt Fredriksson som började med en tillbakablick.

”För 31 veckor sedan stod vi i Grubbnäsudden, lite förvirrande och lite frågande till begrepp som PCR-test och karantän i svallvågorna av corona. Men som så många andra utmaningar under denna tid så klarade vi även det.

Vi har under vår tid levererat stöd till samtliga svenska insatser samtidigt som vi förtjänstfullt även har stöttat exempelvis Norge och Belgien. Vi har även utvecklat campen, där det absolut viktigaste projektet varit bastun. Men det som har gjort skillnad på riktigt är stödet vi tillsammans med andra nationer och veteranförbundet har lämnat till barnhemmet och barnen där.

Major Fredriksson vände sig sedan till kontraktorerna Valiant och Ecolog och tackade särskilt för deras och FMTIS arbete med och på campen.”

 

Efter talet var det så dags att lämna över fanan och nyckeln till campen, från major Bengt Fredriksson till tillträdande chef överstelöjtnant Erik Niklasson.

Överstelöjtnanten öppnade sitt tal med

”Det är med stor respekt och ödmjukhet jag och alla mina medarbetare nu övertar uppgiften att stödja alla svenska enheter i Mali. NSE Mali 13, ni har på ett föredömligt sätt tagit emot och förberett för oss och det vill jag särskilt tacka er för.

Vår utmaning blir nu att driva arbetet framåt, dels genom att fortsätta utvecklingen av camp Midgård dels genom att lyfta servicenivån från outstanding till excellent.

Pergite Pro Pace, det valspråk kontingenten har valt och som betyder framåt för fred, ska i alla avseenden spegla vår vardag, vårt agerande och vår verksamhet. Vår uppgift är att stödja alla svenskar i Mali så att de i sin tur kan verka och bidra till fred och frihet i Mali. Använd er av vårt valspråk då ni ska fatta era beslut så kommer vi tillsammans att lösa de uppgifter vi har framför oss.

Avslutningsvis vill jag önska Mali13 en bra sista tid i Mali, en säker och behaglig hemresa, en värmande semester med många härliga bad i salta som söta vatten, och stort lycka till i era fortsatta värv hemmavid.”

Efter de sista bevingade orden tog ordinarie chefer över befälet för sina enheter och ceremonin avslutades med glada miner från både tillträdande och avgående soldater och officerare.

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *