På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ovanliga stunder

Malistyrkan

Att dela ovanliga stunder tillsammans med sina kamrater skapar en gemenskap som är svår att förklara. De stunderna kommer vi att bära med oss, på olika sätt, långt efter det att vi har kommit hem till Sverige.

Som exempel så är det sällan därhemma som man hålls vaken av en åsna som skriar en hel natt då den också valt att slå läger just på din plats.

Frustrationen som infinner sig som när man precis har slagit upp alla sängar och myggnät och är påväg att krypa ner bara för att packa ihop allt igen då det väller in en sandstorm för tredje gången samma kväll.

Upplevelsen av att bli sandblästrad av en sandstorm.

Känslan i magen när barnen kommer springandes mot vår fordonskolonn bara för att vinka åt oss och ge tummen upp när vi passerar.

Stelheten i kroppen efter timmar och åter timmar då du suttit i en galt som tar sig fram i den minst sagt guppiga terrängen.

Lättnaden som infinner sig då man mitt på dagen, när man återhämtar under ett uppslaget kamouflagenät, lättar på klädseln och låter kläderna torka något från svetten.

Glädjen och längtan efter en flaska fryst vatten.

Att under kamouflagenätet eller senare i den rullande galten höra musik som spelar från en skränig högtalare som nästan överlevt att sanden trängt in i den. Musik som påminner om livet och er därhemma. Som kanske nästa gång den hörs kanske spelas från en mycket bättre högtalare hemma i Sverige.

Magin i att uppleva att ljuset går från strålande solsken till nattsvart mörker där du knappt ser handen framför dig inom loppen av en kvart. Och efter en stund uppleva, när ögonen vant sig, att miljarder stjärnor tittar fram och lyser just på dig.

Det blir många stunder och ovanliga upplevelser. Upplevelser som kommer att ta lång tid att smälta och som förmodligen kommer att berättas om och om igen på hemmaplan. Förmodligen är det även de stunderna som kommer att kommas ihåg när vi ses på en återträff om tio år.

Snart, snart kommer vi att dela med oss av alla dessa stunder direkt till er.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *