På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Väder och vind

Malistyrkan

– ”Jag svettas på ställen jag inte ens visste att jag kunde svettas på.”

– ”Det rinner längs hela benen.” Dessa numer vardagliga citat hörs ofta klinga ut över campen.

 

Vi har tidigare berättat om värmen här nere, både hur den påverkar oss och hur vi arbetar med den som vår ständiga följeslagare. Det konstanta sällskapet av värmen och dess effekter har inneburit att vi fått anpassa oss och ständigt utvecklas för att vara så effektiva och operativa som möjligt i det klimat vi är så ovana vid. Och det finns olika saker att anpassa sig till, bland annat att:

  • Kallt vatten är en lyx då vattenkylarna öppnas så pass ofta att kylskåpet inte hinner med att kyla ner de varma flaskorna som frekvent stoppas in.
  • De få AC-aggregat som finns kämpar hårt i det heta klimatet, dessutom öppnas dörrslussarna varje minut när folk springer in och ut vilket resulterar i  att inomhustemperaturen ofta ligger på runt 30 grader.
  • Alla är svettiga över tid så svettfläckar på kläderna som hemmavid ses som ofräscha är nu normalbild hos alla.

För stabsmedlemmar och soldater som inte lämnar campen kan man emellanåt fly in i AC-miljö och ”torka upp” men för de soldater som är på operation finns det bara en lösning, att försöka acklimatisera sig. Värmen i solen ligger runt 60 grader och sjunker ner till 30-38 grader på natten vilket medför att man behöver sova ovanpå sovsäcken ute i fält, inte i den.

Den svalka som eventuellt går att finna infinner sig dock under kvällens dusch. Den som genomförs i mörkret ståendes på en träplatta för att även fötterna ska få en chans att bli rena efter en lång dag i svettiga kängor. Taktiken är lägga träplattan på en plats där du också har tillgång till några vattenflaskor, som är solheta efter en dag i fordonen, och tvål. Häll en flaska över dig och håll tummarna för att det blåser lite så att avdunstningen ger svalka. Tvåla sedan in dig och repetera. Självtorkandet i den 35-gradiga natten kan verka omständlig men för många är det höjdpunkten på dygnet. Tänk dig själv att duscha utomhus, i mörkret under den stjärnklara himmeln, omgiven av tystnad ute i stenöknen mitt i Afrika.

Vädret har en förmåga att påverka oss alla vare sig det är en snöstorm, hällregn, vackra vårdagar eller extremhetta och sandstormar.

 

Tidigare i veckan blåste en sandstorm upp stoft och fin sand vilket bildade massiva stoftmoln. Dessa har nu hängt över oss i dagar och luften är nu allt annat en ren, hög och klar. Även om det är en mäktig syn när stormen rullar in med en vägg av sand så sätter stormen käppar i hjulet då det medför korta siktförhållanden. Dessa förhållanden reducerar förmågan att förflytta sig både i luft och på marken och påverkar vad vi kan genomföra för verksamhet. Tyvärr påverkade det även flygen för de som skulle hem på ledighet. Det var några, läs ganska många, svettiga timmar innan vi visste om vi kunde få hem våra vänner i rätt tid men med lite förskjutning så är de nu hemma på svensk mark och hos sina nära och kära.

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *