På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Befordran av soldater

Malistyrkan

Under torsdagsförmiddagen befordrades några av våra ytterst kompetenta soldater.

I den stekande solen som redan hunnit högt upp på himlen ställde soldaterna upp sig och lystrade till stabschefen major Sven-Eric Lantz.

”De som känner mig vet att jag tycker mindre om långdragna uppställningar men när jag har äran att befordra kamrater så gör jag det med glädje, varje gång.”

Majoren ställde upp de fem soldaterna framför sina kamrater och fortsatte med att förklara historien bakom de olika graderna:

”Ordet furir kommer från franskans fourrier, ”den som utfordrar”. Verbet furera innebär att man sörjer för inkvartering, ofta genom att resa i förväg för att ordna logi åt andra. Furiren som underofficer biträddes av s.k. furirskyttar och var sedan 1500-talet den underofficer som vid sidan av sitt taktiska befäl skulle handha underhållstjänsten inom kompaniet.

Korpral var ursprungligen en betydligt högre grad och under 1600- och 1700-talen normalt den högsta graden som kunde uppnås av indelade soldater. Inom artilleriet användes titeln konstapel för denna grad.

Med historien bakom oss så utnämner vi idag en furir och fyra korpraler”

Majoren delade sedan ut hylsan med tillhörande grad genom ett handslag och avslutade med orden:

– Det är en ära att få tilldela er detta. Bär graden med den äran och värdighet!

Ceremonin avslutades med en stor applåd för de befordrade.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *