På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Den extrema värmen har satt klorna i Mali

Malistyrkan

”Äntligen! Nu kommer sommarvärmen hit!

– Längtar du efter sol och värme? Håll ut, juni slutar med stor sannolikhet vackert.  Vi får uppemot 30 grader under nästa helg”

Varje år längtar vi svenskar efter löpsedlar som ovan. Långa, varma dagar på stranden, en härlig picknick i parken eller ett glas vin i kvällssolen. Och nu, i dessa pandemitider tror jag att vi längtar mer än någonsin. Vi hoppas alla på en fantastisk svensk sommar, att få vara ute och njuta i solen med våra nära och kära.

När det pratas sol och värme i insatsområdet så är det med helt andra förutsättningar. 45 grader i skuggan kan i vissa fall vara trevligt och njutbart när man är på semester och har en pool i närheten. Här, i heltäckande uniform och kängor, gör värmen att man ständigt känner svettpärlorna rinna längst kroppen. Har man tur så kanske det blåser lite och även om det känns som att man har en hårfön blåsandes rätt i ansiktet, är de blåsiga dagarna att föredra över de då luften står still.

För soldaterna som rullar ut på operation är värmen ännu mer påtaglig. I galtarna har de, förutom heltäckande uniform, sitt kroppsskydd på. Det är varmt i fordonen och även om det finns AC så ger den inte samma svalka som en vanlig bil då takluckan till skyttetornet ständigt är öppen. Hjälm och vapen medtas så snart de lämnar fordonen och tillsammans med kroppsskyddet väger den extra skyddsutrustningen drygt 25 kilo och den extra vikten ger en stor påverkan på den totala värmebelastningen.

Även om det är extrem varmt så fortsätter våra operationer och verksamheten som vanligt. Skillnaden är att vi vidtar försiktighetsåtgärder och planerar in hettan som en faktor i operationsplaneringen. Arbetet fokuseras till de något svalare timmarna på dygnet och återhämtning planeras då solen står som högst. Självklart i den mån som omständigheterna tillåter.

Det kan vara svårt att bedöma värme och dess belastning på kroppen, symptomen är ofta diffusa och alla reagerar olika. Någon blir illamående, får ont i huvudet, någon ser suddigt eller får svimningskänslor. Det är därför extra viktigt att både hålla koll på sig själv och på sina kamrater, speciellt när man är ute i fält där man sällan har tillgång till AC-miljö, fryst eller svalt vatten. Av den anledningen repeterade vi i veckan utbildningen för värmeutmattning och värmeslag.

 

En av soldaterna per grupp drog vinstlotten och fick vara kamraten som fått symptom. Övriga övade på att kyla ner så snabbt och bra som möjligt.

Nedkylningen genomförs i olika steg och på olika sätt beroende på vad som finns tillgängligt.

  • Få av all utrustning och värmande kläder
  • Skapa svalka genom skugga. I det här fallet placerades två galtar bredvid varandra, både för att kunna spänna ett kamouflagenät i mellan och för att skapa en vindtunnel.
  • Isolera personen från markvärme, här lades personen på en säng.
  • Då vi har begränsat med vatten är det viktigt att inte låta något gå till spillo. Lägg personen i en platsbassäng så smalas vattnet upp och kan återanvändas.
  • Ett tunt tygstycke kan hjälpa till att binda vattnet kring den överhettade personen.
  • Fläkta med det som finns tillgängligt, en kartongbit, kläder eller dylikt. Det man eftersträvar är att vattnet ska avdunsta då det ger en kylande effekt. Man kan använda tryckluft även om den endast ska användas med stor försiktighet och efter utbildning.
  • Han man tillgång isvatten så ska denna koncentreras till de stora artärerna; hals, armhålor och ljumskar.

Under övningen hördes kommentarer som ”svalkar det här bättre eller sämre?”, ”om ni placerar isvattnet på dessa ställen så ger det mer effekt” Det jobbades på och man lyckades sänka temperaturen rejält på ”patienten”. Det var glada miner efter en lyckad övning och en person i varje grupp var mycket svalare än innan...

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *