På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Toalettbesök i fält

Malistyrkan

 

Vissa saker pratar man om, andra inte. En del saker är helt enkelt för privata. Men vi räds inte så här kommer det: Hur går man egentligen på toaletten i fält?

En oförglömlig utsikt.

Det första som görs när stannar på en plats är att inta runtomkringförsvar alltså se till att gruppen har konstant observation i alla riktningar. Ingår du då i försvaret måste någon annan ta din plats. Sen gäller det att hitta en bra plats för dina behov som är tillräckligt nära. Av säkerhetsskäl får du inte gå för långt bort.

Är man kille kanske det inte ens är en frågeställning utan man ställer sig på lämplig plats och tidsåtgången är kort. Som tjej tar hela proceduren något längre tid så här krävs lite mer planering och framförhållning även om det, precis som hemma, är enkelt om det finns det en buske eller ett träd i närheten. Vi är dock mest i områden med låg vegetation så då får man finna ett annat alternativ, alltså i klartext ”sätta dig” på bästa möjliga plats. Ofta är det direkt framför ett av fordonen/galten. Tyvärr kan den nödvändiga stunden sammanfalla med att nyfikna barn börjar att samlas kring fordonen – men som ni alla vet så har nöden ingen lag och måste man gå så måste man även om man blir utstirrad under tiden.

När platsen för dina behov är lokaliserad ska du som tjej av med byxorna, ofta med en pistol som sitter fastspänd i ett hölster på benet så det krävs lite övning för att bli både smidig och snabb. Det finns dock en produkt, kisstratt, som tagits fram för att tjejer ska kunna stå upp och kissa vilket medför att du slipper klä av dig. Det är en bra produkt men den kräver lite övning innan man får in snitsen. Är du mer intresserad över hur de ser ut eller fungerar så föreslår jag att ni googlar på kisstratt så dyker det upp olika modeller och märken.

Det är inte alltid så enkelt att få allt att fästa i marken när den mestadels består av sand.

Ute i fält inrättas nästan alltid en ledningsplats och någon bär ansvaret att sätta upp en latrin. Detta görs en bit ifrån samlingsplatsen men ändå inom säkerhetsområdet. Man börjar med att gräva en grop och över ställs den sammansatta toalettstolen. Runt om sätter man upp en presenning som ger skydd sen är toaletten klar, förutom toalettpapper som återfinns i varje fordon. På varje galt sitter sedan tvål och handsprit fastsatt så att man alltid kan tvätta händerna efter sitt besök. När man sedan lämnar platsen täcker man över gropen, tar med ”toaletten” och sätter upp den igen på nästa plats.

Toaletten är klar för användning.

Hur gör man då på campen? Rykten går att vi gör våra behov på torrdass men på campen finns det vanliga hygienutrymmen, var och en utrustade med fyra toalettbås, några urinoarskålar och handfat. Vill du däremot uträtta dina behov i fred får du snällt vänta tills du kommer hem igen.

 

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *