På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Den andra sidan av en insats

Malistyrkan

Det går inte att genomföra en insats själv, vi gör det tillsammans, med varandra i Mali men främst med våra anhöriga hemma i Sverige. De tar över och axlar ansvaret för allt som behöver ske på hemmaplan samtidigt som det ständigt finns en oro för oss många mil hemifrån i ett krigsdrabbat land där vår målsättning är att göra skillnad för lokalbefolkningen. Även om vi gör resan tillsammans, med våra kollegor och familjer, så gör varje person sin egen individuella resa. Nedan får vi läsa om tankarna från en av dem.

”Dagens inlägg syftar inte till att presentera förbandets verksamhet, det här inlägget är dedikerat till dig och till er där hemma. Till våra anhöriga som, i den tysta ensamheten som kan uppstå i vårt coronadrabbade samhälle, genomför er del av insatsen. Den del som kanske inte alltid syns eller pratas om, den som kanske tas förgiven eller möts av likgiltighet från omgivningen. Det här inlägget är riktat till dig och till er.

Först och främst – TACK för ert stöd! Utan det skulle det inte vara möjligt att orka med vår vardag.     Er kamp mot tristessen, oron och osäkerheterna kring den verksamhet vi genomför i Mali är ingenting att ta lätt på. Är man inte anhörig kan det nog vara svårt att förstå de utmaningar det kan ställa på ens psyke och välmående när man ständigt går runt med en oro i magen. Att sedan få hem sina nära och kära på ledighet, kunna slappna av, andas ut en stund, för att någon vecka senare behöva säga farväl och påbörja nedräkningen på nytt, det kan få även den starkaste att brytas ned och bli stressad. Och stressen finns även hos oss. Frågor och tankar som: Hur mår ni där hemma? Vad ska jag våga säga? Kommer det här att hålla? Är jag på rätt plats? Skrämmer det jag säger mer än vad det stöttar?

Det är de små sakerna som gör det.

Det finns inga enkla lösningar och alla måste hitta sin väg. Det jag vill tipsa om är följande:

  • Prata öppet och ärligt med varandra, utan censur. Ni är våra stridsparskamrater i den här insatsen. En stridsparskamrat är den personen som finns där i vått och torrt och som alltid ställer upp. Våra uppgifter är inte desamma, men våra utmaningar är delade. Det kan göra ont och vara jobbigt att öppna sig, men att hålla det inombords kommer bara att förvärra situationen.
  • Kom ihåg att leave/ledighet inte bara är till för den som kommer hem, det är ett avbrott även för er. Ta vara på tiden och återhämta tillsammans.
  • Kom ihåg att det finns stöd att få i er närhet, både från våra kollegors respektive och nära, men också från Försvarsmakten. Att be om hjälp är en styrka och inte en svaghet, det är ett tecken på tillit.
  • Till er som har vänner med anhöriga i insatsområdet – Ta kontakt! Väldigt lite kan göra stor skillnad för någon annans välmående.

Det är så vi stöttar varandra här. Vi är ständigt i varandras närhet och delar liknande bördor. En extra blick för att verkligen se om sin kamrat mår bra eller bara satt upp en fasad betyder så mycket. Här finns det även rutiner för att se efter det psykiska välmåendet och som hjälper oss att bearbeta våra känslor.

Vi har nu passerat en vändpunkt i missionen. Det är fler dagar genomförda än vad som är kvar och vi är nere från tresiffrigt till dubbelsiffrigt antal dagar innan sista tjänstgörande är åter hos er hemma i Sverige. Jag skulle vilja skriva att det värsta är över och att det nu är nedförsbacke men det vore missledande. Utmaningarna fortsätter och de måste överkommas på ett eller annat sätt. Vi måste alla, både hemma i Sverige och på plats i Mali fortsätta att fokuserat och koncentrerat lösa våra tilldelade uppgifter och med er styrka och uppoffringar gör ni det möjligt.

Slutligen vill jag återigen säga – tack för ert stöd och er insats!

Tillsammans – alltid främst.”

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *