På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Internationella kvinnodagen i FN:s tjänst

Malistyrkan

Nätverksträff med britterna.

Mycket få av de ämnen som har behandlats av FN har fått större och bredare stöd än kampen för att främja och skydda kvinnors lika rättigheter. FN-stadgan som undertecknades i San Fransisco 1945 var det första internationella avtalet som fastslog jämlikhet mellan män och kvinnor som en grundläggande mänsklig rättighet.

År 2000 antog FN:s säkerhetsråd en resolution gällande kvinnor, fred och säkerhet (UNSCR 1325). Kort sagt kan man säga att FN i resolutionen uttrycker sin oro över att civilbefolkningen, särskilt kvinnor och barn, utgör det stora flertalet av dem som är mest utsatta vid väpnade konflikter. Inte minst som flyktingar – både externa och internflyktingar – och att de i tilltagande utsträckning väljs ut som måltavlor för kombattanter och beväpnade element.

Säkerhetsrådet bekräftar även den viktiga roll som kvinnor spelar i frågor som konfliktförebyggande, konfliktlösning och fredsuppbyggande. De betonar betydelsen av kvinnor och mäns lika deltagande och fulla medverkan för att bevara och främja fred och säkerhet.

Resolutionen är en del av utbildningen innan utlandsinsats och ska inkluderas i allt arbete. Till exempel ska operationsplaneringen ta hänsyn till om vår verksamhet påverkar kvinnor, män, gamla, unga, flickor och pojkar på olika sätt. Den finns också med i frågeställningarna som soldaterna har med sig vid samverkan med lokalbefolkningen. Vissa av våra uppdrag är även riktade direkt för att försvara kvinnors rätt till ett liv i säkerhet.

1325 innehåller även inriktningen att kvinnor, i ökad utsträckning, ska delta på alla beslutsnivåer i nationella, regionala och internationella institutioner och mekanismer för förebyggande hantering och lösning av konflikter.

Med detta som bakgrund bjöd vi in den kvinnliga delen av britternas bidrag till en nätverksträff på verandan på camp Estelle. Vi ordnade med kaffe och britterna, som har ett eget kök, kom med fantastiska bakverk.

De kom med bakverk, vi kontrade med att bjuda på svenskt godis. ”Gott & blandat” var uppskattat medan den supersalta ”Djungelvrålen” endast föll några i smaken...

Man skulle kunna tro att det kan vara lite stelt när en grupp som aldrig tidigare setts möts för första gången men inom loppet av några minuter var minglet i full gång. Presentationen som bestod av namn och arbetsuppgift gjorde att det var enkelt att hitta sin brittiska motsvarighet och börja byta erfarenheter. Att få möjligheten att prata tjänst, skillnader och likheter inom respektive försvarsmakt, utmaningar och utvecklingsmöjligheter blandat med eventuella samarbetsområden var mycket uppskattat. En del samtal handlade även om hur det är att arbeta som kvinna i de olika länderna. Mycket är liknande i de båda länderna medan andra saker är milsvid skillnad.

Timmarna flög iväg och när vi skildes åt var vi alla överens om att det var ett bra initiativ att ses. Med det kvinnliga nätverket har vi nu möjlighet att stötta varandra både professionellt och privat. Nätverket är även en tillgång för våra båda försvarsmakter och har enorm utvecklingspotential, både på camp Castor men även inne på supercampen där de civila delarna av FN finns. Vi ser med tillförsikt fram mot fler givande träffar.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *