Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Medaljceremoni i Gao

Malistyrkan

Uppklädda i blå basker och plastrong ställde kontingenten igår morse upp på planen utanför det som kallas för stolpladan. Det var dags för den efterlängtade FN medaljceremonin på camp Estelle, i Gao.

Som traditionen sig bör öppnades ceremonin med fanvakt till stycket ”Parad för fanan”. Med morgonsolen i ansiktet och den svenska flaggan vajande i morgonbrisen lystrade sedan kontingenten upp till överstelöjtnant Fredrik Åkermans ord.

”Soldater och officerare på Mali 13, det har så blivit dags att uppmärksamma Er insats för FN. Jag kan konstatera att vi som förband haft våra utmaningar längs vägen. Den pågående pandemin, karantänsregler och annan yttre påverkan för att nämna några. Men inget av det här har varit ett problem, då det finns ett inneboende driv och en ambition i förbandet. Soldater och officerare som är lösningsorienterade, som ser möjligheter där andra ser problem, som har en framåtanda. Ett förband som tar sig an utmaningar och uppgifter tillsammans. Som förstår att militär verksamhet är en lagsport i dess yttersta form”

Han fortsatte:

”Den attityden, den inställningen, soldater och officerare på Mali 13, definierar ett högpresterande förband, den gör också att jag känner en otrolig stolthet över förbandet.

Efter drygt tre månader i insatsen är det dags att uppmärksamma era insatser. Ni kommer nu att tilldelas FN:s medalj för ert deltagande i stabiliseringsinsatsen i Mali- MINUSMA.”

Ceremonin fortsatte. Kontingentschefen delade, en och en, ut medaljer till de uppställda soldaterna och officerarna, tätt följd av både stabschef och kompanichef. Stoltheten hängde i luften likaså den dallrande värmen som ökade i det gassande solskenet. Väl klar med de över hundra medaljerna förklarade Åkerman bakgrunden till medaljen.

”Medaljen som nu hänger på ert bröst är ni väl förtjänta. Hänget som håller upp medaljen symboliserar med de yttre ljusblå banden närvaro av FN. Från vänster återfinns landet Malis färger i de gröna, gula och röda banden. Det sand-färgade bandet till höger symboliserar närheten till Sahel och i mitten representerar det mörkblåa bandet floden Niger.

Den symboliska betydelsen av medaljen är större än medaljen i sig. Den är en symbol för de uppoffringar ni har gjort för att stötta de som plågas av den konflikten som pågår. Ni har i och med mottagandet av denna medalj sällat er till de över 100 000 svenska män och kvinnor som gått före er i de över 30 fredsbevarande insatser som Sverige deltagit i sedan den första ”FN-bataljonen” sattes upp 1956 i samband med Suez-krisen.

Jag gratulerar er alla till den medalj ni tilldelats.

Väl jobbat!”

Under ceremonin delades även kontingentschefens coin ut. Coinet delas ut för insatser utöver det vanliga, till tre individer som presterat lite extra.

Coinet delas traditionellt ut i ett handslag.

Vi gratulerar till välförtjänta utmärkelser.

 

Morgonen avslutades med fika och glass på den svenska verandan.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Peter 23 februari 2021 12:01

    Välförtjänt!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *