Huvuddelen av det svenska FN- bidraget lever och verkar i anslutning till staden Gao i Malis östra sektor. Samtidigt som vi genomför patruller och operationer i närliggande områden genomför vi, sedan några veckor, även en multinationell operation i landets midja, kallad sektor center.
Läget i området är komplext då det finns många olika beväpnade grupperingar som strider mot varandra. Vissa är religiöst motiverade, andra är etniska grupperingar och självförsvarsmiliser. De har olika målsättningar och striderna sinsemellan, mot regeringstrupper och internationella styrkor drabbar även lokalbefolkningen bl.a. med interna flyktingar som följd. Vårt uppdrag är att stötta förbanden på plats för att öka säkerheten för civilbefolkningen i det mycket oroliga området.
Tiden var knapp från det att uppdraget gavs till dess att vi behövde vara på plats med all utrustning. Planering och förberedelser gick snabbt, alla hjälpte till för att få våra specialfunktioner att lyfta i rätt tid, med helikopter, mot sektor center och FN-basen ca 30 mil väster om Gao.

Landskapet i sektor center är annorlunda än i Gao. Inslagen av savann bryts av i flera riktningar mot bergskammar och det får en att tänka på scener ur ”Sagan om ringen”, eller tankar om hur fantastisk denna plats hade varit för bergsklättrare om säkerhetssituationen varit annorlunda.

Väl på landningsbanan vid basen möttes vi av personal från det togolesiska förbandet som är långtidsplacerade på basen. De hjälpte, mycket uppskattat, till att få all utrustning från landningsplatsen till de utrymmen som förberetts för oss och vår materiel. De få faciliteter och utrymmen som finns på basen har gladeligen delats av alla och känslan mellan förbanden här är inte så annorlunda mot den på camp Castor i Gao.

Vad som däremot är annorlunda är natur och djurlivet. Överallt på basen kan man se små trädgårdar där det odlas grönsaker och frukt. Jagande ödlor hjälper oss i kampen mot insekterna och i hygienutrymmena kunde vi inledningsvis skratta gott åt varandra när några blev skrämda av de grodor som tittade upp ur avloppet.

Bidraget som var efterfrågat består av tre olika specialfunktioner.
En drönargrupp (RPAS) stödjer från luften genom att samla in information om fientliga rörelser eller annat som sticker ut från normalbilden och som skulle kunna utgöra ett hot. Antingen mot civilbefolkningen eller FN-styrkorna.
I styrkan ingår även KTSU-Grupp (Kriminalteknisk säkerhetsunderrättelsetjänst). De utreder och analyserar insamlad materiel. Informationen används sedan till att förstå hur fienden arbetar för att planera förstärkning av skyddet på basen.

För att säkerställa att den svenska styrkan har tillgång till svensk kvalificerad sjukvård finns även en sjukvårdsgrupp (Forward Surgical Team) på plats. Sjukvårdsgruppen har begränsade men kvalificerade resurser att omhänderta skadade, och om behovet finns kan de även genomföra kirurgi.
Vi har också möjlighet att stötta andra nationer med svensk sjukvård. Under veckan som gått fick vi uppdraget att vårda en skadad soldat från sidoförband. Omhändertagandet gick bra och trots den allvarliga situationen kunde stämningen lättas upp med skämt och småprat. Som medicinsk personal är det en skön känsla när patienten kan skämta om att denne kan delta i semifinalen av den lokala fotbollsturneringen nästkommande dag.

Samarbetet med det togolesiska förbandet har varit gott. Som en avslutning på vårt deltagande och för att tacka för ett gott samarbete överräcktes traditionellt svenska gåvor såsom en Morakniv, Tornedalskåsa, myntpung och förbandsmärke. I gengäld fick vi tillbaka en fantastisk träskulptur. Som slutord konstaterades att vi är alla delaktiga i det här tillsammans!
