På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En anonym soldats tankar

Malistyrkan

Ett förband består av en mängd olika individer, med olika bakgrund, tankar och erfarenheter. I det här blogginlägget har vi bett en soldat att skriva ner sina tankar och känslor kopplade till livet som militär både i Sverige och iväg på insats.

Soldaten är i slutskedet på sitt åttaåriga kontrakt med Försvarsmakten och har genomfört fler utlandsinsatser.

En anonym soldats tankar.

 

Vad innebär det militära livet, passar det alla? Livet på insats kan som åskådare upplevas som glorifierat på snudd som häftigt. 

 

”-Det militära livet kan om man tittar på det ur ett perspektiv vara rätt ensamt och ur ett annat vara fyllt av gemenskap, lojalitet och öppenhet. Alla uppfattar och upplever saker olika. Livet i Försvarsmakten är som ett väloljat maskineri av materiel och människor om vartannat. I grund och botten kan man aldrig ta bort individen men någon gång lämnar vi det militära för det civila livet och vi ersätts med någon ny, ung som gammal.” 

 

Vänner inom yrket kommer och går under åren och man hinner komma varandra väldigt nära. Vi lever tillsammans, vi delar på allt, öppnar upp oss, ställer alltid upp för varandra och om det någonsin skulle behövas, är vi redo att göra den största uppoffringen av alla, att dö för sin kamrat så att denne kan komma hem oskadd. Minnen skapas tillsammans, minnen som man kommer bära med sig livet ut. Det är ett band som man aldrig riktigt kommer att kunna förstå om man aldrig varit där, samtidigt som det är något som du som läsare måste försöka förstå. 

 

Vi som individer i försvaret försvinner ofta i olika riktningar under livets och karriärens gång mycket på grund av att man inte kan tjänstgöra vart som helst i Sverige och världen utan flyttar till platser där arbetet finns. Man är lite som ett fosterbarn. Man träffar nya människor, en ny familj, man kommer varandra väldigt nära, men i slutändan säras man på, när man tar en anställning på annan ort, och livet går vidare. Hjulen i maskineriet rullar vidare och på så sätt får man sitt hjärta krossat om och om igen.

 

Som enskild person vill jag gärna ha den där tryggheten av att känna mig hemma, en plats jag känner igen, något att luta mig tillbaka på. Man vill kunna hänga med i samtal och kunna relatera till vardagliga saker som skett. Men majoriteten av vår tid i det militära, om du är stationerad på annan ort eller iväg på insats, blir uppdateringen om livet av vänner och familj via en glasskärm och via sociala medier genom fingrandet på en mobil.

 

Vi blir ibland ”bortglömda och försvinner” hos personer hemma i Sverige, tills vi kommer hem igen och sätter våra fötter på svensk mark. Men vi slutar aldrig tänka på er. När man är på utlandsinsats, och väl får åka hem på en kort leave, försöker man förklara för sina nära och kära hur det är. Men det är som att man aldrig hittar rätt ord. Ord för att beskriva allt man sett och upplevt. Man gör det för att skapa förståelse men när man inte finner rätt ord är det frustrerande att inte kunna ventilera. Det gör tyvärr att det är mycket man fyller bägaren med för att slutligen stänga igen locket. I grund och botten är vi alla individer som upplever saker olika. 

 

Det här livet är oftast inte enkelt, men det är vårt, det är ett val vi själva har gjort för att vi vill och runt om oss har vi varandra. Vi håller ihop på vårt sätt i det militära, det är därför vi alltid blir gladare när vi träffar på varandra. 

Vi har ett band och en kärlek gömd som de flesta aldrig kommer förstå. 

 

Så för att summera, nej det är inte så glorifierat och häftigt som det kan verka på bild. Men det är vårt jobb, vi har själva valt det och risken det innebär har vi accepterat. Tar jag ett steg bakåt och snabbt förklarar den stora bilden så är det ganska enkelt:

Friheten vi alla tar för givet är inte gratis och det är oavsett hur hårt det kan låta eller hur man än vill vrida på verkligheten. 

 

Tack för att du tog dig tiden att läsa.

 

//Redo att dö, alltid älskad.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *