På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Operation steg för steg

Malistyrkan

En bild säger mer än tusen ord säger man ju men vad finns bakom alla bilder från operationerna. Var i skedet är de tagna. Låt oss börja från början.

Operationer består utav en mängd olika delsteg och i stora drag startar det med att kontingenten får en order från FN. Den analyseras av vår stab som gör ett gediget arbete innan den lämnas vidare till kompanichefen. Han i sin tur tittar på vad uppgiften innebär och vilka delar av kompaniet som behövs för att lösa den. Beroende på komplexiteten i ordern kan den ges till en enstaka pluton, delar av, eller till hela kompaniet som består av fem plutoner. Allt för att få ett så bra och brett resultat som möjligt.

Då har vi gjort grundarbetet. Dagen som operationen sedan startar har samtliga soldater en tydlig bild om sin uppgift och hur den ska lösas. Återkoppling och uppföljning sker med jämna mellanrum både in till vår ledningscentral inne på campen och till vår kompanichef major Patrik Dingertz.

Vid större operationer delar man upp området mellan plutonerna. Ofta innebär första delarna av ordern att vägar och byar måste patrulleras och det läggs stor vikt vid att prata med lokalbefolkningen.

– Det finns tillfällen då befolkningen inte vill prata med oss då de är rädda för eventuella repressalier från de kriminella och terrorister som trakasserar dem. Vi tvingar ingen att prata med oss utan väntar tills de känner sig trygga nog för att komma till oss, säger en av soldaterna.

Patrullerna i det här skedet syftar till att samla in underlag för vidare utveckling av operationen.

–  Det känns som att vi gör skillnad på riktigt när vi är ute på operation. I de områden vi befinner oss går rån och andra stökigheter ner, säger soldaten Calle.

 

Väl ute på operation så fortsätter planeringsarbetet. På bilden ovan har kompanichefen (precis utanför bild) samlat plutoncheferna runt en karta. De första patrullerna har genomförts och en och en redovisar de vad som genomförts, vad de har sett, uppfattat och vilka slutsatser som kan dras av detta. Syftet är att sammanställa all information och skapa en uppdaterad uppfattning om läget i området. Kompanichefen ges nu ett bättre underlag för att prioritera arbetet och inriktningen för kommande dagar. Nya order ges och plutoncheferna återvänder till sina soldater. Den här typen av samlingarna är återkommande under hela operationen. För att alltid vara på rätt plats, vid rätt tillfälle. Målbilden vi alltid strävar efter är att ge civilbefolkningen en trygg och säker tillvaro.

Slutligen när uppgiften är löst, är det dags att packa ihop, rulla tillbaka till campen och återhämta inför nästa operation.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *