På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Medaljceremoni på Camp Midgård, Bamako

Malistyrkan

Foto:PHILIP LINDER/FORSVARET

Under måndagen var det dags för den efterlängtade medaljceremonin i Bamako. Uppställda med extra avstånd i den varma solen, bevittnade av inbjudna gäster från den norska granncampen Bifrost, lystrade de till CO överstelöjtnant Fredrik Åkermans ord.

–       Efter drygt tre månader i insatsen är det dags att uppmärksamma era insatser lite extra. Ni kommer nu att tilldelas FN:s medalj för deltagande i stabiliseringsinsatsen i Mali – MINUSMA. Färgerna på medaljbandet symboliserar med de yttre ljusblå fälten FN:s närvaro. Från vänster återfinns färgerna i Malis flagga grön, gul och röd. Det sandfärgade bandet symboliserar Sahelöknen och i mitten representerar det mörkblå fältet floden Niger, han fortsatte.

Foto:PHILIP LINDER/FORSVARET

–       Den symboliska betydelsen av medaljen är större än medaljen i sig. Den är en symbol för de uppoffringar ni har gjort för att stötta de som plågas av den konflikt som pågår. Ni har i och med mottagandet av denna medalj sällat till de över 100 000 svenska män och kvinnor som gått före er i de över 30 fredsbevarande insatser som Sverige deltagit i sedan 1956.

Foto:PHILIP LINDER/FORSVARET

Jag gratulerar er alla till den medalj ni nu tilldelas – Väl jobbat!

Stolta och glada samlades de nymedaljerade efter ceremonin för samkväm, dryck och tilltugg under solskyddet.

Ceremonin bevittnades av gäster från den norska campen.

– Det var ett fint och annorlunda inslag i vardagen. Vi vill också passa på att tacka norska Combat Camera för deras fina bilder, säger Carro.

Kvällen avslutades på bästa sätt med grillbuffé och tårta.

Även Sofie på camp Estelle blev medaljerad.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *