Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Minusma, den svenska FN -insatsen

Malistyrkan

– Efter en uppstartssträcka där vi fokuserat på att få alla bitar på plats har vi sedan en tid tillbaka börjat leverera det vi är här för att göra. Skapa trygghet för lokalbefolkningen och stötta de Maliska myndigheterna att genom fredsavtalet få tillbaka kontrollen över landet, säger överste löjtnant Fredrik Åkerman.

Det är en stor uppgift som vi långt ifrån kan lösa själva och samarbetet med andra nationer inom FN är en stor del av det gedigna arbetet som genomförs på plats. Men vad döljer sig då bakom orden, vad är det egentligen för arbete vi utför och vad är det vi konkret fokuserar på?

Ytterst så innebär uppgiften att visa närvaro. Genom att finnas på plats gör vi det svårt för kriminella och terrorister att gång på gång återvända till byar och hushåll för att hota, råna och för att kräva in olaglig skatt. Vår närvaro hindrar dem även från möjligheten att våldta, för att sprida skräck och från att ta till andra former av våldsamma trakasserier eller terrorhandlingar.

Våra soldater rullar dag efter dag ut från campen. Vi patrullerar vägar för att säkerställa att befolkningen har möjlighet att ta sig fram mellan byar och städer på de få stora vägar som går genom landet. Vi befinner oss i mindre och större byar där vi samtalar med lokalbefolkningen. Detta för att skapa trygghet och öka förtroendet för myndigheterna. Sida vid sida arbetar vi tillsammans med soldater från Tyskland, Storbritannien, Bangladesh och malier för att stötta och bygga upp förtroendet för den maliska armén FAMa. Vi samverkar även med UNPOL, FN:s polisiära del för de ärenden som behöver lämnas över och hanteras av dem. På alla dessa sätt stör vi de våldsbejakande grupperna och minskar deras möjligheter till att handla.

För att kunna genomföra dessa operationer krävs det mängder av planering. Allt behöver förberedas och tas i beaktning, skeden som innan, under och efter analyseras, riskanalyser görs och sjukvårdskedjan säkerställs. Logistikfrågorna hanteras en efter en, hur vi ser till att våra soldater har allt de behöver; mat, vatten, kommunikationsvägar, drivmedel, reservdelar osv. Hur lagar vi ett fordon på plats och hur ser vi till att lösa den viktiga återhämtningen både i fält och när man senare rullar tillbaka in på campen. Det är många detaljer som behöver omhändertas.

Utöver att genomföra operationer som kräver arbetskraft både utanför och inne på campen måste den vardagliga lunken fungera. Personalärenden måste hanteras, människor och gods flygas in och ut ur landet, säkerheten hållas och den ständiga samverkan pågå för att få allt att fungera som det ska på campen och ute på operation.

Arbetet är som en maskin där alla kugghjul behövs för att få maskineriet att fungera.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *