Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning ger färdighet

Malistyrkan

Under veckan som gått har vi genomfört övningar inne på campen. När striden väl är ett faktum gäller det att ha lagt gott om tid på övningsscenarion. Det kanske låter farligt och onödigt spännande att vi tränar på det värsta men för att ha de bästa förutsättningarna, vara väl förberedda och kunna prestera på topp när det väl gäller måste man träna kontinuerligt, både enskilt och i grupp. Man kan likställa det med andra yrkesroller såsom brandmän och fotbollsspelare – vi fortsätter ständigt att träna, utveckla och utbilda oss. Detta för att vi alltid vill vara bäst när det gäller.

Eftermiddag, Camp Estelle, Mali.

Övningsscenario:

Under en patrull långt utanför campen kör det första fordonet i en fordonskolonn på en hemmagjord sprängladdning. Utfallet blir en av galtarna välter och passagerarna kan vara potentiellt skadade. När vi kommer in i övningen har händelsen precis skett och det råder febril verksamhet i plutonen.

”Stridssjukvårdarens panna lackar i solgasset när han med sin utrustning tar sig fram till bilen i täten på plutonen. För att han på ett säkert sätt ska kunna ta sig fram till fordonet söker hans kamrat av vägen med en minsökare, detta för att säkerställa att det inte ligger fler odetonerade sprängladdningar nedgrävda på vägen fram till sina skadade kamrater. I en galt några hundra meter längre bort, för att alla ska ha samma lägesbild och kunna påbörja arbetet för att få hem de skadade, rapporterar plutonchefen in händelsen till den svenska stridsledningscentralen som är kvar inne på campen.

De tar sig fram, galten har vält av den fingerade sprängladdningen så de klättrar upp på bilen för att få ut sina kamrater genom sidodörren. De ser sig omkring, deras övriga kamrater har efter order placerat ut sina galtar i det vi kallar för ett runtomkringförsvar. Formeringen påminner om en synnerligen farlig igelkott med den välta galten i mitten som kropp och med eldberedda kulsprutor som taggar i alla riktningar. Längre bak i ledet gör den ställföreträdande plutonchefen och sjukvårdsgruppchefen sig redo för att ta emot skadade och det går förvånandesvärt fort att få dem dit.

Läkarna och sjukvårdspersonalen som alltid finns med talar tydligt till varandra samtidigt som droppåsar, förband och nålar byter händer.  Det är ett fascinerade lugn över platsen när det fokuserade arbetet utförs. Plötsligt hörs plutonchefens röst tydligt över radion

– Alla Bertil, orientering; Helikopter på plats om 15 minuter, klart slut. (Plutonens namn Bertil)

Vana händer greppar bårar, påsar med vätskedropp och utrustning och gör sig redo för att transportera skadade till helikoptern.”

Då vår övningsplats är lite väl trång för att ta ner en helikopter är det nu dags att avbryta för utvärdering. Det ryggdunkas och småpratas under tiden man plockar ihop och återställer all materiel, det har gått bra – kamraterna är räddade!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *