Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ledighetsperioderna har startat

Malistyrkan

Längtan efter anhöriga är stor och märks runt om på campen. Den blev dessutom tydligare när de första som åkte hem kom tillbaka till Mali igen.

På verandan utanför stabsbyggnaden utbyts det erfarenheter om den tid som passerat. De som varit hemma pratar om vad som hänt under ledigheten och om snö, regn och rusk under karantänen. De som varit kvar på plats berättar om händelseutvecklingen i Mali, att hettan nu känns som en hårtork som blåser varmluft i ansiktet på dig, firandet av högtider och att matsalen fortfarande är stängd en vecka till. Men det är en sak till som diskuteras. Det kändes annorlunda att åka denna gången.

”Det har varit supermysigt att vara hemma men förra gången jag lämnade så var alla införstådda med att jag skulle åka, vi pratade och planerade mycket inför resan och hela familjen var involverad. Den här ledigheten var det fullt upp med att komma ikapp så vi pratade inte så mycket om det. När jag väl åkte så kändes det supertomt både för mig och min tjej” säger soldaten.

Och det blir ofta så. Under ledigheten prioriteras annat. Fokus ligger på att umgås, göra roliga saker, hitta tillbaka till varandra och lösa eventuella uppgifter som samlats på hög under den tid som gått. Om man inte förbereder sig inför avskedet kan det kännas annorlunda denna gång. Vi vill därför påminna om att det är viktigt att under ledigheten avsätta lite tid och prata om kommande period, att planera den tillsammans. Alla är vi olika och reagerar därmed olika men så gott som alla upplever en ökad belastning initialt och många blir lite känsligare än vanligt. Den här eller nästa gång din anhöriga åker kan det bli närmare till gråt och irritation och det kan vara lite svårare att vara förstående och stödjande. För att underlätta något så har vi samlat ihop lite råd och tips från anhöriga:

 

  • Träffa familj och vänner, live eller via videosamtal, i den mån restriktionerna tillåter.
  • Börja en kurs eller skaffa en ny hobby.
  • Planera saker du vill göra innan din anhörig kommer hem igen.
  • Fokusera på det positiva i livet
  • Skriv av dig. I dagboksform, brev eller via Individzonens forum.
  • Ta ett steg i taget, sätt upp delmål och räkna perioden till närmaste leave.
  • Etablera kontakt med Individzonen och eller Svenska Soldathemsförbundet för information och kontakt med andra i samma situation.

Det kan hända att du inte riktigt känner igen dig i dina egna reaktioner. Oftast går de över efter en tid, om inte förr så när den utsända kommit hem igen. Vi hoppas att detta inlägg kan hjälpa en bit på vägen men om du behöver mer stöd så finns det olika vägar att gå.

HÖR AV DIG TILL DEN LOKALA ANHÖRIGSAMORDNAREN

Du kan alltid höra av dig till den lokala anhörigsamordnaren eller till Försvarsmaktens veterancentrum med dina frågor. Om det behövs kan de sedan lotsa dig vidare i rätt riktning.

RÅDGIVNING, KAMRAT- OCH SAMTALSSTÖD

Det kan vara givande att tala med andra som är i samma situation. Försvarsmakten samarbetar med de ideella samarbetsorganisationerna Invidzonen och Svenska soldathemsförbundet. Via dem kan du träffa andra anhöriga till anställda i internationell militär insats.

INVIDZONEN

Invidzonen består av ett nätverk av anhöriga och erbjuder stöd och kontakt med andra som befinner sig i samma situation. De har bland annat en chattfunktion, stödtelefon och aktiviteter med anhöriga.

Invidzonens webbplats kan du läsa mer om deras anhörigarbete.

SVENSKA SOLDATHEMSFÖRBUNDET

Svenska soldathemsförbundet erbjuder anhöriga professionellt samtalsstöd. Dit kan du vända dig för telefonrådgivning och familje- och parrådgivning.

Läs mer på Svenska soldathemsförbundets webbplats.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *