På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hur Coronakrisen påverkar oss

Malistyrkan

Det är många som har undrat hur coronakrisen påverkat och påverkar oss som är på insats. Vilka åtgärder som har vidtagits, hur vi hanterar vardagen och hur, under pågående pandemi, vi har möjlighet att lösa de uppgifter vi ställs inför.

Grundtanken är densamma som i resten av världen – prioriteringen ligger i att hålla ner smittspridningen. I den militära verksamheten så betyder det först och främst att hålla personalen på camperna så friska som möjligt. Detta görs på samma sätt som hemma, vi tvättar händerna, håller avstånd, isolerar oss vid symptom och på den tyska campen bär vi även munskydd. Utöver detta finns Malis, FNs och tyska regler för att få komma in i landet, arbeta i FN och komma in på den av Tyskland ägda campen. Just nu innebär dessa att vi alla måste sitta i karantän två veckor innan avresa, uppvisa ett nytaget negativt covid-19 test vid ankomst till Mali och sedan vänta två veckor på campen innan vi får rulla ut på patrull och operationer.

Vi har trots detta gedigna arbete haft covid-19 fall på campen och då gäller tyska regler. Den som är sjuk skickas hem för att tillfriskna och de som har varit nära sjuklingen sätts i karantän på campen vilket några av våra officerare fick befara innan jul. Då får man sysselsätta sig så gott det går med arbete, egen träning och sällskapsspel med avstånd.

Gänget i karantän beslutade sig för att gå 50 000 steg på en dag. Det tog sin tid på den lilla ytan mellan kasernerna de hade att tillgå.

I övrigt så har man på campen vidtagit åtgärder såsom att stänga det gemensamma gymmet vilket inneburit att varje land skapat ett provisoriskt eget gym för att kunna upprätthålla det psykiska och fysiska stridsvärdet. Castor bar som är en ”fritidsgård” (utan alkohol då hela campen är alkoholfri) är även den stängd och mat i matsalen intas enbart på den tid du har blivit tilldelad för att det ska vara möjligt att hålla avstånd. För tillfället är dock matsalen stängd då några i kökspersonalen uppvisat symptom och sitter i karantän så nu äter vi stridsportioner tills matsalen öppnar igen.

Gällande vårt lösande av uppgift så vidtar vi extra försiktighet i kontakt med andra, vi håller avstånd, bär munskydd och på varje galt är det fastsurrat en flaska handsprit så att hygienen även kan hållas långt från rinnande vatten.

Det är som ni förstår inte optimalt att lösa uppgifter under en pandemi men vi har ett uppdrag att tillsammans med andra nationer stötta implementeringen av fredsavtalet och pandemin är på många sätt enbart ytterligare en faktor att beakta. De våldsbejakande grupperna tar ingen hänsyn till rådande läge så vi fortsätter på inslagen väg att med stor uppfinningsrikedom och beslutsamhet fullfölja vårt uppdrag.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *