På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vad är welfare egentligen?

Malistyrkan

Welfare är något man ofta pratar om i insats-sammanhang. Något som för den insatte är lika självklart som att alla strumpor man äger kommer vara röda av den fina sanden som tar sig in överallt. Men för den som inte är det kan te sig något främmande. Mellan patruller, operationer, postpass och planeringar finns welfare-aktiviteter som gör vardagen lite roligare även när man är många hundra mil hemifrån.

Detta omfattar alla aktiviteter som anordnas endast i syfte att ge oss något att göra som inte omfattar tjänstgöring. För att ha kul, skapa gemenskap och slappna av en stund från den annars hektiska eller monotona vardag som kan vara på mission.

Welfare innebär allt från att det finns telefoner att ringa hem på för att prata med nära och kära, ett musikquiz, en filmkväll, en pokerturnering, ett luciatåg eller en ljusandakt. Det finns många sätt att bidra med idéer till exempel om hur gymmet kan utformas, med planering av julfirandet, med genomförandet att delta i ett luciatåg, eller att sitta i publiken och vifta med en lightstick i takt med musiken. Alla sätt är uppskattade och alla saker behövs.

 

Det finns många saker man kan delta i, vissa deltar i allt, andra undviker gemensamma aktiviteter under hela insatsen, och det är precis så det ska vara. För alla har olika behov och sätt för att hålla humöret uppe och saknaden av er därhemma lite på avstånd, inte minst för de som annars går rastlösa inne på campen.

 

Av dessa anledningar är det viktigt att exempelvis fira jul och nyår, fast snön, lussebullar och julkänslan lyser med sin frånvaro. Därför läggs det ned ett gediget arbete för att planera och genomföra julfirandet, musikquizer och andra aktiviteter anpassat för rådande omständigheter. För även om lösandet av uppgifter alltid går i första hand är också allt det andra en förutsättning för att vi ska orka lösa uppgifter och leverera på topp ända fram till sommaren.

//Helena

P.S. Under missionerna finns det ofta en låt som betytt lite extra för de soldater och officerare som varit på plats, när den spelas så tar alla i och sjunger med för full hals. Låten, för så många innan så även för Mali 13, är ”Stad i ljus”, här kommer den med en ny text. Ta i och sjung ut.

 

Vår resa gick mot solen

Långt bort från vinterövningar

Där sanden är oändlig

Och alla grönsaker ska syras varje dag

 

Vi ville se Ansongo

Och samverka utan en mask

Vi blir burna av vårt motto

Som säger kontingenten, den är alltid främst

 

Camp Estelle

I ett land utav sand

Ge oss leave

Utan en karantän

 

Vi yogar på verandan

Och gymmet byggs med fantasi

Vi går varv på varv runt på campen

Och då är quizkvällar

Det enda som vi minns

 

Camp Estelle

I ett land utav sand

Ge, ge oss leave

Utan en karantän

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *