På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Skyttekompaniet vill hälsa er alla – Ett Gott Nytt År!

Malistyrkan

Skyttekompaniet i Mali har nu kommit på plats ordentligt och vi har påbörjat vår operationella verksamhet.De första veckorna i insatsområdet har kännetecknats av materieltjänst blandat med operativ verksamhet. Hittills har allt fortlöpt väl och nu är kompaniet redo med alla sina skytteplutoner som löser uppgifter tillsammans med övriga delar av kontingenten.

 

Vi har på allvar börjat att lära känna området och terrängen runt framför allt staden Gao men har även genomfört mer riktade operationer och patruller i områden flera mil därifrån. Det som gör oss unika är vår mångfacetterade förmåga, både i vad gäller materiel men även kompetensen hos var och en av oss. Vår förmåga att med kort varsel motta, bearbeta och lösa nya uppgifter är mycket god. Det fick vi bevisa när kompaniet nyligen fick i uppdrag att med kort varsel lösa en uppgift med en mycket hög ambitionsnivå.

Julen har precis passerat och det har vi firat med förbandet parallellt med att den operativa verksamheten fortlöpt. Vi har genomfört patrull i området på förmiddagen och ätit pepparkakor på eftermiddagen, vilken fantastisk kombination! Stämningen i kompaniet är god och jag är stolt över det har vi åstadkommit så här långt.  På grund av pandemin har vi i skyttekompaniet tagit oss igenom karantäner och isoleringar. Vi har trots detta ändå lyckats vara på rätt plats och på så vis bidragit till att skapa säkerhet i området. Detta med ett gott samarbete med alla ingående delar av kontingenten.

Nu så här i samband med helgerna är saknaden efter er nära och kära hemma större än vanligt, och vi misstänker att ni känner likadant. Ett samtal och en tanke från er där hemma betyder mycket. Jag kan lova att vi tänker på er och uppskattar allt som ni gör för att möjliggöra vårt arbete på plats i insatsområdet.

Framöver kommer kompaniet att fortsätta sina patruller i närområdet kring Gao men även genomföra längre patruller över flera dagar och då det kan vara svårare att höra av sig. Kom då ihåg att vi är en väl förbered och sammansvetsad enhet som klarar alla de utmaningar vi kan ställas inför, oavsett från vilket håll de kommer. Jag har en bra känsla inför det nya året och är säker på att kompaniet kommer att genomföra vårt tilldelade uppdrag utomordentligt och över förväntan.

Som avslutning vill jag önska alla – Ett Gott Nytt År här ifrån Mali och jag hoppas det nya året blir ett bra år både för oss i insatsområdet men även för alla där hemma.

/Major Dingertz

Kompanichef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *