På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Julfirande i Mali

Malistyrkan

En julaftonsmorgon vaknar man med lite extra pirr i magen. Man har hel dag framför sig med förväntningar i stort och smått och samtidigt är man lugn, bevisligen spelar det ingen roll vart i världen man befinner sig, julkänslan är densamma.

Firande i Gao.

Under morgonen fixades det med många olika saker. Några använde tiden till att ordna med sina grejer och fordon, några passade på att vila och sen fanns de som antog sig rejäla fysiska utmaningar. Självklart hjälptes man åt med julfixet.

Lynette serverar jullunch i Gao.

Jullunchen intogs i omgångar för att alla skulle få plats.

Campen är rejält julpyntad och julmusik strömmade ur högtalarna från tidig morgon till sen kväll, och när det drog ihop sig till lunch var skinkan, den rökta laxen, sillarna och vörtbrödet enormt uppskattad.  Men är väl en julafton utan Kalle Anka? Självklart sändes de traditionella vykorten med den enda avvikelsen att tidsskillnaden på en timme gjorde att vi satt bänkade klockan 14 lokal tid. Ett Julquiz levererades efter Kalle där alla från början såg sig som vinnare, vilket visade sig helt fel. Vid prisutdelningen stod det klart att Saras änglar var de enda som faktiskt vann.

En julafton ska innehålla minst ett jultal. 

På kvällen blev det så dags för vår chef, CO, att hålla sitt jultal. Det handlade om att vi har åkt till Mali för att göra en god insats och med uppoffringen att lämna våra nära och kära hemma. Att inte få vara med sin familj känns extra mycket på julafton. Chefen gjorde även en reflektion. ”Vi är här i Mali och firar tillsammans, hemma är det långt ifrån alla som har någon att fira tillsammans med.”

Tomten ger order för julklappsutdelning. 

Och efter det, som av en händelse, kom Tomten på besök tillsammans med sina Nissar. ”Uppställning i julgran för julklappsutdelning”, löd ordern. Och ger man en order till ett gäng soldater så händer det. Julgransformering bildades och alla fick en välförtjänt julklapp.

Stort TACK till Södra Skånska Regementet för allt godis ni har skickat ner till oss! 

Under eftermiddagen och kvällen så hölls Godisbaren öppen. Stort tack till Södra skånska regementet för ALLT godis ni skickat ner till oss! Det gick åt många kilo till kvällsbion.

Julaftonskvällen avrundades med en Julmässa. CO läste julevangeliet och en fantastisk sånginsats med O Helga natt fick sätta punkt för en julafton som vi nog alla kommer att bära med oss.

 

Firande i Bamako

Dagen började med en quizwalk tillsammans med det Portugisiska flygbidraget, i mixade grupper. Norska flygbidraget satt fortfarande i karantän.

Vi fick sällskap på quizen av våra vänner från Portugals flygbidrag.

Det var frågor om Portugal, Norge och Sverige, tydligen så var det ganska svårt eftersom ingen fick alla rätt.

Därefter så blev det en helt fantastisk jullunch, som överraskade oss alla. Ecolog lagade tom janssons frestelse åt oss, 1:a gången som de prövade laga den rätten.

Det går att göra konst av vattenmeloner.

Sedan vidtog Kalle Anka som sig bör och plötsligt så kom även tomten på besök med julklappar till samtliga svenskar på Camp Midgård.

Kvällen fortsatte sedan med sista avsnittet av julkalendern och filmen ”Tomten är far till alla barnen”.

 

Tomten hittade fram till camp Midgård i Bamako.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *