På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En julhälsning från chefen

Malistyrkan

En hälsning från chefen

Äntligen har vi alla på plats här i Mali. Senhösten har sannerligen haft sina utmaningar, där pandemin försvårat både utbildning och nedtransport. Trots detta har alla gjort sitt yttersta för att hålla humöret på topp även fast förutsättningarna förändrats gång på gång. Det undgår ingen att världen påverkas av pandemin i både stort och smått, en insats i Mali är inte undantagen. Det är vår vardag även här och något vi måste hantera dagligen.

Nu har några veckor i insatsområdet passerat och de flesta av oss har börjat komma in i rutinerna, för att få så väl arbete som fritid att fungera. Det har varit några intensiva veckor med många intryck att sortera samtidigt som den operativa verksamheten ska fungera. De som tjänstgör på NSE i Bamako har varit nere lite längre än övriga och är sedan en tid tillbaka i full gång med sina uppgifter. Staben i Gao har börjat hitta sina rutiner där, bland annat, samarbeten med andra nationer är av stor betydelse för att få saker och ting att fungera. Vårt skyttekompani löser över tiden uppgifter i närheten av Gao, men även längre bort. Den senaste veckan genomfördes en längre operation med hela kompaniet. De fick visa prov på förmågan att agera lättrörligt och med flexibilitet, för att stödja lokalbefolkningen i ett visst område. De löste uppgiften på ett förtjänstfullt sätt och fortsätter att utveckla metoder och rutiner efter hand som erfarenheter dras.

Jag är stolt över vad vi åstadkommit så här långt, under en period där många saker påverkat och långt ifrån allt är sig likt och förutsägbart. Militära förband löser problem som uppstår, det är det vi gör bäst. Soldater och officerare på Mali 13 visar prov på en enorm förmåga att anpassa sig efter läget, även om det innebär att inget blir som tidigare planerat. Det är en styrka som kommer vara ovärderlig resterande del av insatsen. Jag ser fram emot att, tillsammans med alla på Mali 13, fortsätta utveckla vårt bidrag i Mali och bidra till en stabilare och säkra vardag för lokalbefolkningen.

Julen närmar sig med stormsteg och delar av kontingenten är på väg hem för ledighet på hemmaplan. För oss som är kvar gör vi det som går för att skapa lite julstämning. Det är en utmaning i öknen med 40 graders värme, men lite julmusik, julgran och pynt är på plats och vi kommer fira jul även här såklart. Sen kommer det onekligen bli en annorlunda jul, då huvuddelen inte får vara hemma med familjer och vänner.

Jag vill avsluta med två saker. För det första så gör vi skillnad här nere, även om det är små steg så bidrar det till att försvåra för dem som har ont uppsåt. Det gör att civilbefolkningen i förlängningen kan få ett bättre liv. För det andra, ett stort tack till alla Er på hemmaplan. Oavsett om ni firar den stundande högtiden med era FN-soldater hemma för en stund, eller har dem kvar i Mali. Erat stöd betyder mycket för oss.

Jag önskar en riktigt God Jul till er alla, med hopp om ett gott nytt år!

Fredrik Åkerman

Kontingentschef

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Lena 24 december 2020 23:25

    God jul mosters älskling!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *