På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fiender i skidsport, vänner i krig

Malistyrkan

På den Nationella stödenheten hjälper alla till när det behövs

Vi som arbetar på den Nationella stödenheten, NSE, är placerade i Bamako för att på bästa och enklaste sätt kunna stötta svenska enheter, civila som militära med deras logistiklösningar (läs mat och potatis) runt om i Mali. Här på vår camp som har fått namnet Midgård har vi skapat ett tätt samarbete mellan nationerna och det är nästan som att vara hemma i Sverige då vi har samma goda grannar- norrmännen. De har döpt sin camp till Bifrost och även om fighten i skidspåren är lika tydliga här i värmen som hemma så lägger vi det vänskapliga (eller?) gruffet det åt sidan när det ska lösas uppgifter. Och det är en del som behöver lösas här nere, allt ifrån vakttjänst, sjukvård och covid-karantän till större uppgifter. Just nu har den största uppgiften varit att stötta Norge i sin etableringsfas för sitt flygbidrag till Minusma som de tar nu över från Portugiserna.

Lossning utav tungviktaren AN-124, ett av världens största serietillverkade transportflyg.

Vi är en mindre enhet som har transporterna som huvudtjänst och även om en av NSE:ts uppgifter är att hantera flygtransporter så har vi i och med det höga inflödet av gods som nu kommit från Norge behövt förstärka på alla sätt vi kan. Så i bästa NSE-anda så har flera, med annan huvudtjänst, ställt upp, kavlat upp ärmarna och kört hårt för att stötta så mycket det bara går.

Vi vill på det här sättet säga TACK för all hjälp! Bra jobbat!

Dennis, terminalsoldat

Oscar, transportofficer

AN-124 kan man lasta och lossa i fören och aktern. (fronten och stjärten? frammen och baken? nosen och rumpan?)

Lossning av C17 tillhörande Heavy airlift wing. Ett multinationellt transportflygsamarbete där bla Sverige och Norge ingår.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *