På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Traditioner är till för att hållas

Malistyrkan

Under gårdagen firades lucia på fler håll i Mali. I Bamako hos vårt NSE startade dagen med ett ovanligt manligt luciatåg som mycket uppskattat väckte övriga i boendetältet med kaffe på sängen. Detta följdes självklart upp med finfrukost och ett streamat luciatåg från Jukkasjärvi.

Finfrukost att avnjuta tillsammans med skönsång.

I Gao pyntades det extra med ljusslingor och julskyltar under dagen. Det märks att julen börjar närma sig, till och med jultomtens skylt har nu kommit upp vid entrén så att tomten hittar hit på julafton. Och om man lyssnade riktigt noga gick det att uppfatta luciasånger som repades, lite här och där, inför kvällens framträdande.

Det gäller att vara tydlig så att tomten vet var han ska stanna till på sin resa över världen.

 

Även om inte alla känner sig kallade att gå i ett luciatåg så vill många hjälpa till, det flyttas granar och pianon, hängs upp glitter och framförallt så fick Lucia en egengjord Luciakrona av vår numer julspecialist-svetsare Fritzon.

När kören till slut samlades kändes det nästa som att vara hemma, nervositeten, glittret, sångerna påminde om ett helt vanligt tåg. Skillnaden här är att klädseln i stället för vita linnen bestod av t-shirt, 90-byxa, och kängor. Till detta bars ljusslingor som skärp (glittret räckte bara till håret)i händerna bars det lightsticks i stället för ljus. Den enda som, dagen till ära, fick bära vit särk var vår fina Lucia.

Och ja, luciatåget här nere var kanske inte helt traditionellt ändå, det började med att vår pastor Jimmy knäckte den tredje lightsticken i adventsstaken innan vår Lucia, Kalle, beordrade inskridning till ordern: på kolonn, följ mig.

 

Traditionella sånger som ”Nu tändas tusen juleljus” och ”Jul, jul, strålande jul” blandades med omskriva stycken. Bland annat så fick Staffansvisan nya passande pansartextrader, den omskrivna ”midnatt råder” med tillhörande koreografi landade väl in hos publiken men succén stod ändå Lucia själv för. På något nervösa ben framfördes till publikens jubel och glädje ”Stad i Ljus” innan Luciatåget valde att fly med hjälp av en så kallad mule (som mest kan liknas vid en golfbil med släp).

När sedan ryggdunk, för ett väl utfört Luciatåg utdelats, serverades kaffe och pepparkakor på verandan. Det kändes, för en liten stund, som en helt vanlig kväll i december.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *