På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mali12 har roterat hem

Malistyrkan

Hemåt det bär!

I dagarna har de sista delarna av skyttekompaniet Mali 12 roterat hem till Sverige. Skyttekompaniets fokus under de sista veckorna i GAO har varit överlämning till Mali 13. Vi har överlämnat uppdraget, fordon och materiel, viktiga kontakter samt den lägesbild vi har byggt under vår tid i området. Under tiden har vi även fortsatt arbetet med logistik, underhåll av materiel samt konstant patrullerat vårt operationsområde.

När skyttekompaniet organiserades i GAO i september var vi de första svenska enheterna som rullade ut från Camp Castor för att med egna sinnen och sensorer rekognosera ett nytt insatsområde. Visst fanns det mängder av underrättelser och information om området, men att se och uppleva det själv är något helt annat. Det finns fortfarande många stora vita områden på Malistyrkans kartor, men vi har byggt en lägesbild och lagt en grund att stå på för fortsatta patruller och operationer i området.

Hur kan ett svenskt skyttekompani lösa tilldelade uppgifter i Mali? Det är den stora frågan som mycket av vår verksamhet i höst har syftat till att besvara. Tidigare har det svenska bidraget till MINUSMA varit organiserat kring ett ISR-spaningskompani. Ett skyttekompani löser andra uppgifter och har andra förmågor. En stor del av de patruller och operationer vi genomfört har delvis syftat till att pröva förbandets olika funktioner samt testa olika metoder och noggrant utvärdera desamma för ge kommande rotationer erfarenhetsvärden att utgå ifrån när de planerar och genomför sina uppdrag. Samtidigt har vi fortsatt att flytta fordon och materiel från Timbuktu, byggt, inventerat, organiserat och etablerat det svenska styrkebidraget på Camp Estelle och Camp Castor i GAO. Med givna förutsättningar har vi kommit långt. Många av oss önskar att vi kommit ännu längre vilket soldater och officerare också visat med sin höga arbetsmoral och sitt intensiva arbete in i det sista.

Vi kommer att ha en utmaning med att vänja oss vid mörkret och kylan i Sverige. Samtidigt som jag hoppas att alla passar på att vila och umgås med sina närmsta tror jag att många redan saknar värmen och solnedgångarna ute i den savannliknande terrängen i Mali.

Som skyttekompanichef hoppas jag att alla kan tänka tillbaka på insatsen med glädje och stolthet. Det gör jag. Jag är otroligt stolt över att ha fått leda ett förband som visat en mycket hög grad av framåtanda, professionalism och flexibilitet. Jag är mycket nöjd med resultatet av skyttekompaniets arbete. Jag är också tacksam för det stöd alla anhöriga hemma i Sverige har gett oss. Utan ert stöd hade vi inte kunnat göra vårt jobb.

Tack för er insats!

Major Johan Bratt, chef Skyttekompaniet QM Mali 12

I samband med att de sista skyttesoldaterna från Mali 12 lämnade campen överräcktes ett ”Letter of appriciation” från den tyska kompanichefen. I brevet tackas Sverige och soldaterna för ett gott samarbete och en önskan om att få arbeta tillsammans snart igen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *