Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första patrullen för Mali 13 är genomförd

Malistyrkan

Under gårdagen genomfördes en patrull för att bekanta sig med landet och nyckelterräng i närområdet. Ställföreträdande kompanichef för Mali12, kapten Andrén, lämnade över till kompanichef för Mali 13, major Dingertz.

Det är viktigt för våra soldater och officerare att skapa sig lokal kännedom och att relationer till lokalbefolkningen går i arv mellan förbanden. Det blir ofta många möten under en patrull.

-Befolkningen lever i misär men hälsar alltid och möter oss med leenden. Det är något som vi skulle kunna lära oss av hemma i Sverige, säger fanjunkare Perry.

Det är många intryck första gången man lämnar campen. Med på patrullen var även vår kirurg Björn, som fascineras av djuren och landskapet. Han gör sin första insats som en del av vårt framskjutna kirurgiska team kallat FST.

– Det är roligt att äntligen få komma ut och se landet. Jag är självklart här för att göra skillnad men samtidigt så vill jag inte det. Om min specialkompetens behövs innebär det ju att någon är skadad. Därför är det är skönt att läget just nu är lugnt så att vi kan fokusera på mer vardagliga uppgifter och att komma på plats, säger Björn.

Vårt FST eller hälsocentralen som är stationerat på campen finns alltid tillgänglig för våra soldater och officerare. Vi kommer, vid senare tillfälle, få möjligheten att återkomma med en presentation avdem och deras förmåga. 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *