Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mali 13 tar befälet

Malistyrkan

Under högtidliga former tog överstelöjtnant Fredrik Åkerman, chef för Mali 13, över ansvaret för den svenska kontingenten. 

Foto: Ponthus Sandell

 

Det har varit en tuff höst både för Mali 12 och Mali 13. Pandemin har haft en stor påverkan för båda förbanden. Att bygga upp en camp och lägga grunden till den nya inriktningen i 45 gradig värme med perioder av tvång på munskydd och andra restriktioner kräver sin man och kvinna. Mali 12 med överstelöjtnant Stefan Sahlström har löst detta på ett exemplariskt vis.

Sahlström inledde sitt tal med att tacka sin personal för ett fantastiskt arbete, han fortsatte

– Utan mod, pragmatism, innovativa soldater och officerare med en stark vilja att driva vår verksamhet framåt hade vi inte stått här idag. Vi har förmågan att lösa det mesta bara vi ges möjligheterna till det.

Foto: Ponthus Sandell

Tillfället togs även att förära kapten Emma Thesslin med CO:s coin för sina förtjänstfulla insatser. Kapten  Thesslin tilldelades även Mali 13s kniv för ett bemötande och överlämning utöver det vanliga. 

 

Överlämningen mellan förbanden har skett sömlöst. Mali 12 och 13 har arbetat sida vid sida en längre tid för att Mali 13 ska ha så goda förutsättningar som möjligt att komma igång med den operativa verksamheten och börja leverera.

Foto: Ponthus Sandell

Under söndagen övertogs ansvaret för SWECON av överstelöjtnant Fredrik Åkerman. Under ceremonin spelades traditionsenligt både avgående och tillträdande regementens marsch samt stycket ”Under blågul fana”. Fanan och ansvaret för kontingenten överlämnades högtidligt framför inbjudna gäster, soldater och officerare som för det högtidliga tillfället var uppklädda i den blå baskern och väl knutna plastronger.

– Jag känner stolthet och trygghet över att ta befälet över SWECON. Jag har ett stort förtroende för vår personal. Vår utbildning har varit bra, vi är redo och förberedda för att lösa de uppgifter vi får. Jag är övertygad om att vi kommer att förvalta arvet från Mali 12 på bästa sätt samtidigt som vi utvecklar det nya förbandsbidraget.

Fredrik Åkerman avslutade ceremonin med en uppmaning;

-Låt professionalismen och framåtandan prägla verksamheten.

Trots den tuffa utmaningen som båda förbanden stått inför, står det än en gång klart, att som representanter för Sverige och SWECON möter vi varje hot och klarar varje utmaning med ett gott resultat.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *