Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

På besök hos reparationstroppen

Malistyrkan

I slutet av april anlände tre individer ur reparationstroppen tillsammans med övriga delar ur förstyrkan till Mali. Det som väntade på dem i Gao var i stort sett en tom byggnad och en mängd terrängbilar i blandat skick.

Det tog inte lång tid innan reparationstrissen var i full gång med att försöka att få igång det enda AC aggregatet som fanns på plats, detta för att skapa kyla och ett bättre arbetsklimat i den container där hela förstyrkan skulle ha sina arbetsplatser. Kontrasterna mellan de varma 50 grader på utsidan och de svala 17 grader i containern resulterade i vad som kom att kallas för AC sjukan.

Det gäller att nyttja den skugga som finns i fält för att bibehålla stridsvärdet. Foto: Emil Mrdjenovic

Verkstaden de huserar i har gått från att vara ett tomt skal till att vara en fungerande verkstad för Mali 13 att ta över och fortsätta utveckla men vägen hit har inte varit enkel.

– Vi kom ner till en ovisshetsom bara blev mer och mer oviss och de problem som uppenbarade sig gjorde det i en takt som emellanåt kändes övermäktig, efterhand och med hjälp av otroligt kreativa och arbetsamma medarbetare har de nu hjälpstartat igång denna mäktiga funktion som nu levererar den tekniska tillgängligheten som förbandet behöver, vilket är mycket tillfredsställande, säger Mattias, chef för reparationstroppen.

Terrängbilarna erbjuder en del intressanta arbetsställningar. Foto: Emil Mrdjenovic

Mali 12s reptropp har bestått av personal från både Försvarsmaktens tekniska skola FMTS, Luftvärnsregementet Lv6, Ingenjörsregementet Ing2, Försvarsmedicinskt center FörmedC. Deras blandade erfarenheter och kunskaper har bidragit till att de har löst ställda uppgifter på ett bra sätt och med ett gott resultat med en god kunskapsöverspridning.

Insatsen börjar närma sig sitt slut för reptroppen på Mali 12 och personalen ur Mali 13 är nu på plats och överlämningen har påbörjats. De ser nu fram emot att få lämna över stafettpinnen till den nya repgruppen och själv få komma och träffa våra nära och kära igen.

Reptroppen kan få många olika typer av uppgifter, till exempel bygga midsommarstänger. Foto: Jimmy Lindroos

Det blir många sena kvällar då det är lite svalare ute. Foto: Jimmy Lindroos

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *