På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Timbuktu – den sista transporten

Malistyrkan

Sedan i somras har vi vid fyra tillfällen återvänt till Timbuktu för att säkra den sista svenska transporten. I veckan lämnade den staden och därmed är den sista materielen från den tidigare campen Nobel omhändertagen.

– Med denna sista transport avslutar vi avvecklingen av vårt styrkebidrag i Timbuktu, förklarar Stefan Sahlström, kontingentschef Mali 12, och fortsätter:

– Nu är vi fullt ut baserade i Gao, där vi tillsammans med bland annat Tyskland är en del av ett nytt snabbinsatsförband.

Soldater och officerare från Mali 12:s NSE ser på när den sista transporten lämnar Timbuktu.

Sedan 2014 har Sverige deltagit i FN-insatsen Minusma. Tidigare svenska insatser i Mali har i huvudsak varit underrättelseförband med uppgift att samla in och analysera information. Med Mali 12 har det svenska bidraget ändrat inriktning och består numera av ett skyttekompani som bedriver säkerhetsoperationer. Det kan bland annat handla om att skydda objekt, personer eller verksamhet, ge stöd till polis och eskortera transporter.

Mali 12:s NSE under arbetet med den sista transporten från Timbuktu.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *