Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första skyttekompaniet i Gao

Malistyrkan

Sedan några veckor tillbaka är Mali 12:s skyttekompani på plats i Gao. Nedan berättar Johan Bratt, chef skyttekompaniet, om deras verksamhet de senaste veckorna.

”I skrivande stund (vecka 40) har Qvintus Martin (QM), skyttekompaniet Mali 12, befunnit sig i Gao i drygt tre veckor. Just nu pågår intensivt arbete efter kompaniets första genomförda operation, samtidigt som förberedelser för kommande operation är i full gång.

De första två veckorna i Gao genomförde kompaniet sin andra karantän, det vill säga karantän inne på Camp Castor i Gao. Vi mottog och inventerade materiel, genomförde kompletterande utbildning och träning, samt acklimatiserade oss i det varma och fuktiga klimatet.

Skyttekompaniet under sin första karantän inför rotation till Mali.

Kompaniet reorganiserades också så att vi nu även har den stora logistikplutonen i vår organisation. Vi fältlastade våra fordon och genomförde förövning inne på campen. Veckorna var intensiva och det blev långa arbetsdagar.

Samma dag som karantänen tog slut framryckte större delen av kompaniet ut till anvisad plats i öknen för att kontrollskjuta samtliga vapensystem och sikten för att säkerställa att allt fungerar som det ska. För många av soldaterna var det första skarpa patrullen i ett insatsområde utomlands.

Vi fortsatte veckan med patruller i närområdet för att lära känna terrängen och befolkningen i syfte att skapa oss en initial bild av vårt insatsområde, och för att testa kompaniets olika funktioner. Veckan avlutades med en natts fältförläggning av hela kompaniet under afrikansk stjärnhimmel.

Under patrull i Gao.

En stunds återhämtning i fält.

Sista veckan i september genomförde kompaniet sin första operation i närheten av Gao. Vi är ett efterlängtat styrkebidrag till FN:s operationer i sektor öst i Mali, och har nu äntligen kommit ut i vårt insatsområde och löst tilldelade uppgifter. Operationen har gått bra och vi har dragit många lärdomar inför kommande uppdrag.

Kompaniet grupperar för natten.

Kompaniet har blivit väl mottagna av övriga inom Mali 12, som varit här sedan i våras. Det märks att de gjort ett hästjobb för att skapa förutsättningar för oss att kunna komma ut i området och göra vårt jobb.

Vi har en spännande och utmanande tid framför oss. Vi ska fortsätta att etablera det första svenska skyttekompaniet i Gao och arbeta för att ge Mali 13 de bästa möjliga förutsättningarna att kunna lösa sina uppgifter så fort de är på plats.

Johan Bratt, kompanichef Mali 12.

Som chef är min kanske svåraste uppgift att få all energi och arbetsvilja på detta kompani att arbeta mot ett gemensamt mål med hjälp av tydliga order och prioriteringar. Sammanfattningsvis har vi det bra och trivs med utmaningarna och vårt uppdrag.”

Major Johan Bratt, chef skyttekompaniet QM Mali 12

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *