Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vardagen för en personaladministratör

Malistyrkan

Denna vecka delar en av våra personaladministratörer med sig av hur livet kan se ut på en insats. 

”Hej och välkomna till min vecka på bloggen. Mitt namn är Jenny och arbetar på S1 (personalsektionen) som personaladministratör.

Som personaladministratör blir det en hel del knappande framför datorn.

Att vara personaladministratör på Mali 12 har varit en spännande resa som började redan hösten 2019. Ständigt får jag frågan ”Vad gör ni på Pers egentligen? ” jag ska försöka ge er en bild hur det är att vara personaladministratör under insats. Många skulle nog tycka att det jag gör är tråkigt, då det är mycket administration som sker. Både på datorn och med papper. Men då är det tur att vi finns som brinner för service och personaltjänst.

Sektionen består av en personalchef och två personaladministratörer. Vi ansvarar för att planera och hantera administrationen kring personalen på insatsen. Det kan vara löner, arbetsmiljö, personalrapportering, welfare, ID-kort och ledigheter. Därtill arbetar även förbandets press- och informationschef och resehandläggare på sektionen med sina respektive uppdrag.

Periodvis har vi ett ganska högt tempo, men det är roligt när vi har att göra. Oförsedda saker händer och jag brukar vara tvungen och planera om min dag för att inte missa något viktigt. Det kan vara att det behövs ordnas med besök eller andra personaladministrativa saker. Min tjänst riktar sig till att se till så att personalrapporteringen stämmer, är vi de som ska vara här, ligger de rätt i systemet så de får rätt lön. Det bästa med mitt arbete här nere tycker jag är möjligheten att få träffa så mycket människor och den egna personliga utvecklingen. Det som var mest påfrestande med att komma ner till insatsområdet var att vi kom ner till ett tomt skal. Vi fick börja från början, penna och papper, kö till datorerna och sitta i öppna lokaler utan väggar. Men det var också påfrestande att komma till ett annat klimat och anpassa sig till värmen här nere med allt vad det innebär.

En vanlig dag börjar jag kl 08:00 på kontoret. Vi får kort information från personalchefen om det finns något nytt att förmedla. Sen sätter dagens arbete igång. Det går ofta en del tid till att besvara mejl, från våra samarbetspartners hemma i Sverige. Men också finnas tillgänglig för frågor av kollegor och chefer under dagen. Jag tillbringar mycket tid bakom datorn när jag sitter och arbetar med olika dokument som rör personaladministration.

Senare på dagen brukar det vara ett bra tillfälle att ta ett träningspass för att få ett avbrott. Vanligtvis blir det ett av spinningspassen som erbjuds på campen för min egen del. Men ibland blir det även promenader runt på campen.”

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *