Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Insatsen ändrar karaktär

Malistyrkan

I dagarna lämnade den andra av tre leaveomgångar* karantän i Sverige för att återvända till Mali och den sista delen av insatsen. En återesa som markerar ett skifte i insatsens karaktär.

– Ledningsregementet har gjort ett bra jobb med att ta fram ett boende för vår karantän. Vi har på alla vis blivit väl omhändertagna, säger Stefan Sahlström, kontingentschef Mali 12.

Sång vid korum.

Inför avresa genomfördes även korum och vid en enklare ceremoni tackades även chefen för karantän Ray av för goda förberedelser och insatser för Mali 12.

Ray tar emot sitt diplom för goda insatser under karantän.

I förra veckan anslöt även Mali 12:s skyttekompani till Gao. Därmed ändrar insatsen karaktär från att ha varit en renodlad logistik- och etableringsinsats till att även omfatta säkerhetsoperationer till stöd för Minusma. Skyttekompaniet kommer från Södra Skånska Regementet (P7) i Revinge.

Skyttesoldater ser över ett av sina fordon.

– Vi går nu in i insatsens andra del där vi inom kort kommer att börja verka i Gao och i sektor öst, förklarar Stefan Sahlström, och fortsätter:

– Det innebär att vi tar ett viktigt steg i att etablera Sveriges nya strykebidrag i Minusma, som i slutet av året kommer att vara redo att sättas in i hela Mali.

*leave är ledighet som tas ut under en insats. För att verksamheten inte ska avstanna växlar olika delar av förbandet mellan att vara ledig och i tjänst i Mali.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *