På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HF – hjärtat i verksamheten

Malistyrkan

Vad sysslar huvudförrådet med? Och hur skiljer sig det mot i Sverige? I veckans inlägg får du svar på dessa och många fler frågor om huvudförrådet i Gao.

”José, som till vardags jobbar på förrådet i Skövde P4, men gör nu sin första insats här i Gao, förklarar hur arbetet varit fram till nu.

Nedre rad: Niclas, Maria och Jimmy. Övre rad: Mattias, José och Kerry

Fram till vecka 35 saknade vi hanteringsutrustning i form av truckar vilket försvårade arbetet på förrådet, men med ett bra samarbete och stort stöd av vår tyska kollegor som vi delar tältyta med så har det löst sig väldigt smidigt.

Såhär såg HF ut när förstyrkan anlände, ett tomt tält.

Då vi befinner oss i varmaste Afrika och vårt förrådstält saknar AC (air condition) så har vi inte haft möjlighet att jobba dygnets alla timmar. Det har blivit många tidiga mornar och sena kvällar, men de har också varit väldigt bra då man fått tid till att träna och vila – vilket är viktigt under en lång insats.

Klimatet här är väldigt fuktigt och en temperatur på över 40 grader utomhus och över 50 grader inne i HF-tältet gör att man inte kan jobba på i samma tempo som i Sverige. Vi har även haft en hel del sandstormar och det har varit en regnperiod som gjort att förrådet varit översvämmat. Det finns många faktorer som man inte kan påverka och eftersom vi är en etableringsstyrka har vi fått lösa problemen när de uppstår. Annars är arbetet förrådstjänst ungefär som hemma – dock med brist på kunder. 😊

Kerry och Frida använder den manuella lyften, enda hjälpmedel som fanns innan lasthanteringsutrustningen anlände.

HF ansvarar även för all svensk ammunition på campen, vilket ställer höga krav på hantering och lagerhållning samt redovisning. Detta innebär en hel del kontroller av luftfuktighet och temperaturhållning i ammunitionscontainrarna.

Mattias och Jimmy som ser till att ammunitionen hanteras rätt.

När vi som ingick i förstyrkan anlände vecka 18 var vi bara tre personer från HF (José, Mathias och Jimmy) som arbetade i det då tomma förrådstältet. Nu exakt 18 veckor senare står vi redo att ta emot skyttesoldaterna från P7 och vi har ett fungerande huvudförråd.

Men det har varit en intensiv period med inventering och ännu mera inventering men med ett stort stöd från  JSS (Joint Service Support) i Sverige har detta arbete löst sig på ett väldigt smidigt sätt. Vi har även under veckornas gång fyllt upp med personal, då huvudstyrkan anlände vecka 21 och två terminalsoldater anlände vecka 30. Totalt har vi varit sex förrådsmän och två terminalsoldater över tiden med litet glapp av ”leave” (en kortare ledighet i Sverige) och karantän hemma i Sverige.

Idag packades sista utrustningen iordning som ska delas ut till samtliga som kommer ner hit, vilket varit en milstolpe inför skyttets ankomst. För att detta skulle vara möjligt har pallställ byggts upp i tältet samt förbrukningshyllor kommit upp. Och en mängd pallar har fått inventerats ytterligare för att säkerställa att rätt mängd kommer upp på rätt plats. Detta knappas sedan in i försvarsmaktens redovisningssystem så vi lätt kan ha kontroll på saldon och att det ska vara smidigt att lämna ut materiel till kund.

Maria som återställer pallar inför skyttets ankomst. En sista inventering innan pallarna åker upp på sin rätta plats i pallstallaget.

Vi är stolta över vad vi har åstadkommit på dessa månader och att vi kan lämna ifrån oss ett fungerade förråd till kommande insatser, vilket varit vår huvuduppgift i etableringen. Jag låter här denna bilden tala för sig.

Maria och José kontrollerar materielen som strax ska lämnas ut till kund. Våran disk är på plats för kundmottagning.

/Josè, Jimmy, Mathias, Maria, Kerry, Niclas + Linus & Frida

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *