På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

LNO – länken mellan förband och stab

Malistyrkan

Från en camp utanför Malis huvudstad Bamako leds Minusma:s militära delar av officerare från hela världen. Forces Headquarters (FHQ) är Minusma:s högsta militära stab som under befäl av den svenske generallöjtnanten Dennis Gyllensporre leder, koordinerar och följer upp de drygt 13 000 soldater och officerare som utgör FN:s väpnade styrkor i Mali.

Förbandet Mali 12, som sätts upp av Trängregementet i Skövde, är också representerat i FHQ med en samverkansofficer som arbetar integrerat sida vid sida med FN-stabsofficerarna. På militärengelska benämns befattningen LNO; Liaison Officer.

– Min uppgift är att vara en länk mellan det svenska förbandet i Gao och den internationella staben i Bamako, förklarar samverkansofficeren Anders G Johansson. Jag deltar i de olika planeringsprocesser som påverkar förbandets verksamhet och jag förmedlar information till såväl FHQ som till mitt förband. Ytterst syftar mitt arbete till att Minusma och Mali ska få ut bästa möjliga effekt av det svenska förbandsbidraget.

Samverkansofficer Anders G Johansson.

Officerarna i FHQ kommer från 53 olika länder och från sex olika världsdelar. Sedan tillkommer ytterligare ett antal samverkansofficerare från ännu ett antal länder. Arbetsspråket är engelska  och detta talas med en rik variation av olika dialekter och brytningar. Arbetet i staben följer en bestämd rytm. Föredragningar och möten hålls på fasta tider, men däremot inte på fasta platser. Nödvändigheten av att under covid-19-pandemin upprätthålla avstånd och social distansering har gjort att officerarna har fått lämna kartbord och ordersalar för att istället mötas digitalt.

– Det fungerar faktiskt förvånansvärt bra att mötas på distans, tycker Anders. En fördel är att information som tidigare endast delgavstill ett fåtal i ett mötesrum nu blir tillgänglig för hela staben. Å andra sidan kan det vara knepigt att framför en datorskärm uppfatta alla detaljer och nyanser från en föredragning. Det är en utmaning.

Det svenska förbandet i Gao har hittills ägnat sig åt att etablera Camp Estelle, ordna materielen som överförts från det tidigare svenska förbandet i Timbuktu, reparera och vårda välanvända pansarterrängbilar samt göra nödvändiga installationer och bygga nödvändig infrastruktur. I nästa fas förstärks förbandet Mali 12. Kärnan i det svenska förbandsbidraget i Mali kommer framöver att utgöras av ett modernt skyttekompani med både hög skyddsförmåga och eldkraft.

I FHQ pågår arbetet med att planera kommande insatser för det tillkommande, svenska kompaniet. Det kommer inte att saknas uppgifter att ta sig an. I stora delar av Mali är säkerhetsläget mycket dåligt. Dagligen faller civilbefolkningen offer för våldsam terrorism som utövas av olika beväpnade grupper.

För att bättre möta detta svåra och krävande läge arbetar FHQ med att utveckla metoderna för hur säkerhetsfrämjande operationer ska genomföras i landet. Med det nya konceptet ska FN:s förband bli mer rörliga och kunna ingripa tidigare, snabbare och mer samordnat där så behövs för att upprätthålla eller återupprätta säkerheten. Det svenska förbandet kommer att spela en viktig roll.

– Vårt förband är ett av de vassaste och mest kvalificerade i Minusma. FN har höga förväntningar på oss och vi ställer höga krav på oss själva. Vi ska göra det svårare och farligare att vara terrorist i Mali, avslutar Anders.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *