På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Uppdatering om läget i Mali

Malistyrkan

Den 18 augusti genomförde militärjuntan NCSP (National Committee for the Salvation of the People) en statskupp i Mali. Som en konsekvens av statskuppen tvingades landets regering och presidenten Ibrahim Boubacar Keita att avgå.

Nedan berättar Andreas Simon, tjänsteförrättande kontingentschef Mali 12, om utvecklingen i Mali den senaste tiden.

Andreas Simon tjänsteförrättande kontingentschef Mali 12.

Vad har hänt sedan statskuppen den 18 augusti?

– NCSP har fortfarande makten i Mali. Förhandlingar har ägt rum mellan ECOWAS (Economic Community of West African States) och NCSP från strax efter kuppen till en bit in på förra veckan (vecka 35), men utan någon större framgång. Det har dock lett till att ECOWAS har utdelat sanktioner mot Mali.

Hur ställer sig FN till statskuppen?

– Tidigt efter kuppen meddelade FN:s säkerhetsråd att man fördömmer kuppen.

Hur påverkas Mali 12:s uppdrag?

– Kuppen uppfattas inom Minusma, syftandes till att skapa förutsättningar för att kunna förändra situationen i landet. Utöver att det var lite turbulent rent politiskt och nyhetsmässigt kring huvudstaden dagarna direkt efter kuppen har förbandet inte påverkats i huvudsak. Vi har återgått till normala rutiner i såväl Bamako som i Gao.

– Vi uppfattar att stora delar av befolkningen i landet stödjer kuppen vilket även märks genom ett visst lugn. Det är svårt att uttala sig om vad händelsen innebär på sikt men i nuläget fortsätter förbandet att lösa de uppgifter vi är här för att lösa. Detta kan vi i nuläget göra utan några begränsningar från kuppen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *