Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vad gör en terminalsoldat?

Malistyrkan

Vad en militärpolis gör hörs på namnet, men vad gör en terminalsoldat? Idag berättar terminalsoldaterna Linus och Frida om sin vardag i Mali.

”Enkelt uttryckt så hanterar, paketerar, och levererar terminalsoldater det som inte på egen kraft kan gå av eller på flygplanen. Det kan vara alltifrån 20 fots containers till kaffefilter. Vi bygger även laster med olika typer av farligt gods till både flyg-, landsvägs- och sjötransport. Men till största del arbetar vi med lastning och lossning av olika typer av flyg. Till detta kommer även redovisning och arbete i Försvarsmaktens datasystem.

I Sverige utgår alla terminalsoldater från Luftstridsskolan (LSS) i Uppsala. Linus jobbar till vardags på transportflygenheten på Skaraborgs flygflottilj (F7) men är utlånad till terminalplutonen på LSS, där Frida jobbar till vardags.

Frida och Linus i Gao.

Vardagen för Sveriges första ACH-soldater

Klockan är 01:41 och vi sitter post, vilket är en del av samtligas tjänst här nere. Men normalt jobbar vi som terminalsoldater. Dessutom är vi de första svenska ACH-soldaterna på plats i Gao. Skillnaden mellan att vara terminalsoldat och ACH-soldat är att ACH (Air cargo handling) är den engelska benämningen på terminalsoldat samt att alla andra nationer benämner det ACH.

Tillsammans med våra tyska motsvarigheter och förbandets transportledningsofficer har vi hittills tagit emot två stycken C17 och två stycken Sahel-flyg. Vi har även hunnit bygga några paletter samt tagit emot flertalet containers under de två veckor som gått.

C17 innan lastning av container och paletter.

Våra dagar här i Gao börjar oftast på HF (förrådet) där vi stöttar med godshantering och etableringen som nu pågår för fullt. Chefen för HF är glad för att vi kommit ner och att vi har snabbt kastats in i arbetet. Då temperaturen ligger strax över 50 grader vissa dagar så gör det att vi inte kan jobba med samma tempo som man gör i Sverige. Klimatet här är väldigt annorlunda mot hemma, då det är väldigt varmt och fuktigt och man svettas mycket.

Det är riktigt kul att få komma ner hit till en etablering då vi får vara en stor del av att bygga upp något nytt och förbereda för kommande svenska förband. Och att få vara de första ACH-soldaterna på plats.

Linus som har varit i Bamako och Timbuktu tidigare kan inte jämföra det med Gao då detta är helt nytt och det mesta här sköts av Tyskland. Men vi har kommit in bra i arbetet och har fått goda kontakter med de andra nationernas ACH-personal. Vi utbyter många erfarenheter och stöttar och hjälper varandra.

Det är spännande och lärorikt att jobba här jämfört med det normala arbetssättet hemma. Här behöver man tänka ännu mer ”Outside the box”.

Linus och Frida bygger en palett som ska skickas till Sverige.

Hemma i Sverige har vi exempelvis tillgång till olika typer av hanteringshjälpmedel som vi för tillfället inte har på plats i Gao. Detta resulterar i att vi måste hitta på smarta och nya lösningar för de uppgifter som vi ställs inför. Det är ibland svårt men med hjälp från våra tyska kollegor och med stöttning från resten av plutonen så löser det sig alltid.

Tiden går fort här nere. Vi har varit här i ett flertal veckor och mycket har hänt. Till exempel har lasthanteringsutrustningen anlänt.”

Vänliga hälsningar,

Linus och Frida

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *