Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Med anledning av händelserna i Mali

Malistyrkan

Nedan beskriver Andreas Simon, tjänsteförrättande kontingentschef Mali 12, situationen för Malistyrkan.

”Jag skriver detta korta inlägg med anledning av det senaste dygnets händelser i Mali.

Som ni säkert redan vet skedde den 18 augusti en militärkupp i huvudstaden Bamako.

Jag har under gårdagen och förmiddagen idag varit i kontakt med de olika delarna av Mali 12 och vet att all svensk personal mår väl och för närvarande befinner sig i säkerhet på sina grupperingsplatser i Bamako respektive Gao.

Utfallet av denna händelse så här långt är att landets president Ibrahim Boubacar Keita har avgått och upplöst landets parlament. Det har varit en del oroligheter kring dessa händelser i huvudstaden men vi har inga rapporter om att dessa oroligheter skulle ha spridit sig till andra delar av Mali. Vi har också uppfattningen att det inte förekommit våldsamheter i någon större omfattning, tvärtom förefaller hela händelseförloppet ha skett förhållandevis lugnt och städat.

Kuppen är som vi och våra samarbetspartners uppfattar situationen, inte på något sätt riktad mot de internationella aktörerna i landet, där Minusma och Mali 12 utgör en del. Det hela upplevs vara en inrikespolitisk händelse som resultat av ett långvarigt missnöje gällande den allmänna situationen i landet. Det kan dock inte uteslutas att detta kan få konsekvenser för insatsen, både i närtid och på lite längre sikt.

Jag kommer noggrant att fortsatt följa den fortsatta utvecklingen och vidta åtgärder för att hålla min personal och era anhöriga så säkra som det är möjligt.”

Andreas Simon
Tjänsteförrättande kontingentschef Mali 12

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *