Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tidig morgon, sen kväll

Malistyrkan

Lampor tänds. Pannor torkas av. Ett nytt arbetslag går på kvällspasset. Det är varken det första eller sista kvällspasset, men den senaste tiden har de tidiga mornarna och de sena kvällarna varit ovanligt många.

Kvällspasset arbetar på.

Efter två veckors intensivt arbete är Camp Estelles nya kontors- och samlingslokaler upprättade.

– Med viljekraft och ett ibland mödosamt arbete har våra logistiksoldater sett till att vi nu tar ett viktigt steg i den svenska etableringen i Gao, säger Andreas Simon, ställföreträdande kontingentschef Mali 12, och fortsätter:

– Vi har till uppgift att göra campen redo för Sveriges nya styrkebidrag till Minusma och det kräver bland annat kontorslokaler. Nu är de uppe och därmed är vi snart redo att ta emot vårt skyttekompani.

En kortare rast under kvällspasset.

När temperaturen pendlar mellan 35-45°C är allt arbete krävande. Det har även gjort att vi fått anpassa våra arbetstider, berättar Mats, byggkoordinator.

– Det första arbetspasset startar klockan fem på morgon. Sedan vilar vi på eftermiddagen för att avsluta dagen med ett nytt arbetspass mellan klockan fyra och nio på kvällen. Även om det är väldigt varmt på såväl kvällen som morgonen; så gör det skillnad.

Mats (första från höger) drar tillsammans med logistiksoldater fram delar till ett av husen.

Även om det har varit många lyft och mycket att bära har solen varit den största utmaningen, berättar, gruppchefen Andreas:

– Tidigare kunde vi arbeta mer taktiskt – i skuggan. Men det går inte riktigt om du ska bygga ett hus så det har bränt på en hel del.

En logistiksoldat kan uppnå mycket med bara en hacka och spade.

– Soldaterna har gjort ett fantastiskt arbete. Man ska ha klart för sig att det inte bara är ett varmt arbete, det är även tungt, säger Mats.

Gruppchefen Andreas (andra från vänster) tillsammans med en logistiksoldat under upprättandet av en av byggnaderna.

På mindre än en vecka restes de nya byggnaderna som inrymmer ungefär 400 kvadratmeter.

– När jag först tittade i containrarna trodde jag aldrig att det skulle hinnas med. Men det har gått bra. Och att många av oss har en bakgrund som hantverkare har också varit till stor hjälp, säger gruppchefen Andreas, och fortsätter:

– Vi har även en bra stämning i gruppen, vilket gör dagarna lättare. Det är även kul att göra något där man direkt kan se resultatet.

Logistiksoldater under ett av arbetspassen.

Före och efter.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *