Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Äntligen!

Malistyrkan

Efter en intensiv planering, en resa till Timbuktu och starka insatser från svenska officerare i sektor väst är förbandets truckar äntligen framme i Gao. Få saker är nämligen så efterlängtade som en truck när man ska hantera tung utrustning och en stor mängd materiel.

Transporten anländer i Gao.

Landsvägstransporten som inleddes vecka 27 har således nått sitt slutmål.

– Vi har blivit något försenade av demonstrationerna i landet och en del tekniska svårigheter med lastbilarna, som har några år på nacken, berättar Anna, ställföreträdande operationschef Mali 12.

Mali 12:s ställföreträdande operationschef Anna vid en av de nyanlända truckarna.

Med lastbilarna avslutas den första delen av den slutgiltiga avvecklingen av Camp Nobel i Timbuktu.

– För att vi ska nå målet med en svensk etablering i Gao behöver vi först säkerställa att vi har tagit emot utrustningen i Gao eller transporterat den till Sverige, förklarar Anna.

Med hjälp av våra tyska vänner lyfts en av truckarna ner från lastbilen.

För att möjliggöra landsvägstransporten reste delar ur vår nationella stödenhet för logistik (NSE) till Timbuktu för några veckor sedan. De gjorde truckarna klara för transport, förklarar Anna, och fortsätter:

– De har tillsammans med de svenska officerarna i sektor väst gjort transporten möjlig. Utan våra kollegor i sektor väst hade det varit svårt att få hit truckarna.

Glädjen är stor när trucken till slut startar.

Under de kommande veckorna kommer den sista svenska utrustningen från Timbuktu att transporteras till antingen Gao eller Sverige.

En truck får lite starthjälp.

Ett välbehövligt däckbyte.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *