Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En vecka med S3

Malistyrkan

Den här veckan är det S3 (operationssektionen) som berättar hur vår vardag och vårt arbete fortskrider.

Det maliska landskapet i sektor öst.

”Vi på operationssektionen ansvarar för att planera, leda, följa och stötta den pågående verksamheten. Under en ”vanlig insats” innebär det att vi bland annat följer våra svenska plutoner från en så kallad TOC (tactical operations center) när de är ute i operationsområdet. Men detta är ingen vanlig insats, detta är Mali 12.

Eftersom vi är en etableringsstyrka innebär det att vi för tillfället har väldigt lite aktivitet utanför campen, istället jobbar vi stenhårt med att få till en fungerande camp med fordon och rutiner. På det sättet kommer skyttekompaniet att ha en kort startsträcka i höst!

Dessutom arbetar vi med att samla in så mycket information som möjligt om Mali. Det handlar till exempel om hur terrängen ser ut, hur befolkningen lever och hur vädret påverkar oss. För att göra detta skickade vi för en tid sedan ut en av våra stridsledare på en fyradagars operation med våra grannar, ett tyskt spaningskompani. Nedan kan ni ta del av hans erfarenhet.

Fyra dagar i sektor öst

Innan solen går upp och efter en gemensam kopp kaffe sätter vi oss i ett stort bepansrat fordon med en förare, en chef, en skytt och ett förvånansvärt litet benutrymme. Vi kör sedan 9 mil öster ut längs leriga ökenvägar. Vår fordonskolon passerar små nomadsamhällen och når till slut ”night location”, vår grupperingsplatsen för natten. 

Framryckning tillsammans med våra tyska vänner.

På kvällen skapar en sandstorm kaos på grupperingsplatsen och vi får kämpa för att fånga in allt som inte är fastspänt. Till slut får alla samlas inuti sina fordon för att vänta ut stormen. Som tur är tvingas vi inte spendera natten i de trånga fordonen, utan stormen lugnar sig och vi kan upprättar våra mozziedomer. De ger oss ett gott skydd mot myggor och på avstånd ser de ut som små puppor utspridda i ökensanden.

Kvällens grupperingsplats.

De följande dagarna bjuds det på flygturer med en tysk UAV (unmanned air vehicle) som spanade på vägar, byar och en misstänkt IED (improvised explosive device, det vill säga en hemmagjord vägbomb). Som tur är visade det sig inte vara något hot. 

Trots att vi hade med oss gott om rations (torrkonservmat) visade det sig att en tysk förare var kock, som bjöd på enklare maträtter på kvällarna – vilket var mycket uppskattat och moralhöjande. 

En vällagad måltid höjer alltid stämningen i fält.

På sista dagen skulle en viktig UAV-flygning ske men efter upprepade försök och mycket tålamod så fick gruppen vika sig då vädergudarna bjöd på kraftiga vindar och storm. Risken att förlora det lilla flygplanet var alldeles för stor. Målet blev istället att nå Gao innan mörkret faller. 

Men att under stormsäsongen färdas 100 km i ett land med nästan inga vägar är ett ambitiöst mål. Tack vare duktiga förare och lite ihärdighet nådde vi till slut campen. Där bjöds det på en välbehövlig på middag, tacktal från chefen och kamratlig stämning. 

En kortare rast.

Efter en veckas lång operationen var vi nog alla lite trötta och skitig, men framförallt mycket nöjda med ett välgenomfört uppdrag. Samarbetet med våra tyska vänner har fungerat väl och ger oss värdefulla erfarenheter inför att våra egna operationer i höst”

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *