Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Allt handlar om att ha koll på läget

Malistyrkan

Dagarna flyger förbi och förstyrkan har fullt upp med att förbereda camp Estelle inför huvudstyrkans ankomst.

Inne på den svenska delen av camp Castor, camp Estelle, är byggnaderna endast ett ”skal”, där förstyrkan nu bygger arbetsplatser för både stab och kompaniledningar. Dessutom arbetar de med att få koll på all materiel, däribland alla fordon som förbandet kommer att använda under insatsen.

Större delen av förstyrkan arbetar flitigt med att se över, kontrollera status och inventera alla fordon. I detta ingår bland annat att kontrollera och byta batterier, samt att komplettera och utrusta fordonen med de tekniska anpassningar och tillbehör som plockades av inför transporten mellan Timbuktu och Gao.

Mattias, chef för reperationstroppen på logistikkompaniet, beskriver första tiden i Gao som underbar:

– Det är skönt med sol och värme, men främst att det är kul att äntligen få sätta igång med arbetet.

Mattias, chef för reperationstroppen på logistikkompaniet.

Transportledningsofficeren Niclas ser utmaningar i förstyrkans arbete:

– Mycket tid läggs på att skapa en helhetsbild av vilken materiel som vi faktiskt har på plats, och vilken materiel som är på väg. Transportsätten mellan Timbuktu och Gao är varierande, likaså är tidsförhållandena om när materielen anländer. Det ställer höga krav på oss att vara flexibla och innebär även att arbetsbelastningen varierar från dag till dag.

En utmaning för förstyrkan är att all utrustning ännu inte har kommit på plats. Här har dock våra tyska hyresvärdar varit till stor hjälp, där de har lånat oss det vi behöver.

Mali 12:s transportledningsofficer Niclas.

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *