Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenskar och tyskar i samarbete

Malistyrkan

Sedan en vecka är Mali 12:s förtrupp på plats i Gao där de förbereder och bäddar för nästa omgång av förbandet, som snart ansluter.

Den nya svenska campen Estelle är en del av camp Castor som ägs och drivs av Tyskland. Landet har också det största truppbidraget till FN-insatsen Minusma i området. Det tyska förbandet är därför en viktig samarbetspartner för Sverige.

På inbjudan från chefen för den tyska kontingenten, överste Michael Felten, höll samverkansofficeren Anders och kontingentsförvaltaren Mårten en presentation av det svenska förbandet.

– Vi berättade om vårt förband, hur det kommer att växa till och utvecklas efterhand och uppnå de förmågor som FN har efterfrågat och som Sveriges riksdag har beslutat att ställa till förfogande, säger Anders.

Från vänster överste Michael Felten, samverkansofficeren Anders och kontingentsförvaltare Mårten.

Samarbetet med det tyska förbandet är väl planerat och förberett och är en förutsättning för att Mali 12 ska kunna etablera sig och verka i området. Ytterst regleras de båda ländernas åtaganden i ett avtal de båda staterna emellan. Men i den praktiska vardagen behövs inga hänvisningar till några paragrafer. Oavsett om det handlar om att transportera inkommande gods från flygplatsen, få en dator installerad eller att hyvla av en uppställningsplats för containrar, är ett samtal och ett handslag soldater emellan tillräckligt.

– Vi har tagits emot mycket väl av våra tyska värdar och vi åtnjuter ett bra och professionellt utfört stöd på platsen. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete för Minusmas och Malis bästa, säger Mårten.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *