Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Let´s Gao – förstyrkan är på plats

Malistyrkan

Efter två veckors karantän i Skillingaryd är Mali 12:s förstyrka på plats i Mali och på camp Castor i staden Gao.

– När vi lämnade Sverige snålblåste det och snöade, vilket gjorde att det blev en chock för kroppen att kliva av planet och ut i den 50 gradiga värmen, säger Elaine Persson, plutonchef.

För att kunna lösa uppgifter i värmen behöver kroppen vänja sig vid klimatet. Till en början kommer därför större delen av arbetet att genomföras under förmiddagen och kvällen, när temperaturerna inte är fullt lika höga. Däremellan står träning och återhämtning på schemat.

–  Camp Castor erbjuder bra träningsmöjligheter och maten som serveras är av god kvalité. Sammantaget ger det oss goda förutsättningar och en bra tillvaro i Gao, berättar Mårten Rasch, kontingentsförvaltare.

Till vänster kontingentsförvaltare Mårten Rasch vid överlämningen i Gao.

Vid ankomst till camp Castor möttes förstyrkan av en mottagningsstyrka från Mali 11. Efter genomgångar om bland annat skydd, sjukvård, säkerhet och rutiner på campen kunde HOTO inledas. Förkortningen ska läsas på engelska och står för Hand-over-take-over och betyder ungefär överlämning och övertagande.

Under söndagen den 3 maj hölls även den formella överlämningen där Mali 12 tar över ansvaret på plats i Gao. Mali 11 kan nu runda av sin tid i Mali och förbereda sig för att komma hem till sina nära och kära.

Förstyrkans initiala uppgifter kommer huvudsakligen bestå av materieltjänst där fokus ligger på att få koll på det som anlänt till Gao, och göra upp en plan för den materiel som är på väg från avvecklingen i Timbuktu.

Överlämning från Mali 11 till 12 i Gao.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Anders Fransson 7 maj 2020 09:03

    Hej,
    Är det någon som kan svara på vilket
    regemente som ansvarar för Mali 13?

    Mvh Anders

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *