På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fyra veckors karantän

Malistyrkan

Karantän i totalt en månad. Så ser verkligheten ut för Mali 12 som nu avlöser Mali 11 som Sveriges nästa styrkebidrag till Minusma – i en värld starkt påverkad av den globala coronaviruspandemin. Men förbandet har inte varit sysslolöst utan använt tiden för att höja sitt fysiska stridsvärde, förbereda stående ordrar och ytterligare svetsa samman personalen.

Förstyrkan ur Mali 12 har hållit sig sysselsatt på Skillingaryds skjutfältsläger och tack vare förbandets breda kompetens har man kunnat utbilda sig själva i signalskyddstjänst samt på småmaskiner som motorsågar och röjsågar. Inte minst har förbandet genomfört omfattande och välbehövliga upprustningsarbeten av skjutfältet.

Kapten Strandman hjälper Skillingaryds skjutfält med skottfältsröjning.

– Staten Mali kräver två veckors karantän av alla som kommer in i landet, och dessutom kräver FN två veckors karantän innan man åker till landet. Det blir totalt fyra veckor och hälften är nu avklarat. Vi roterar till Mali för att genomföra den sista karantänperioden, säger Mårten Rasch, kontingentsförvaltare Mali 12.

Mårten Rasch, kontingentsförvaltare Mali 12.

De åtgärder som Sverige och FN vidtar gör det möjligt för oss att hålla igång flygtransporter till och från Mali samt ett starkt svenskt bidrag till Minusma, berättar Stefan Sahlström, kontingentschef Mali 12:

– Trots en turbulent omvärld och ett komplext uppdrag så är jag trygg med att vi kommer att fortsätta att lösa Sveriges åtagnaden i Mali. Våra soldater har en god utbildning, är välmotiverade och tar hand om varandra.

Stefan Sahlström, kontingentschef Mali 12

Mali 12 har en annorlunda uppgift än tidigare insatser i Mali. De har haft underrättelseinhämtning som huvuduppgift och Mali 11 har avvecklat den tidigare campen i Timbuktu. Mali 12 ska etablera en ny camp och ett nytt styrkebidrag i staden Gao i östra Mali. Det nya bidraget består av ett skyttekompani från P7 som ska genomföra säkerhetsoperationer till stöd för Minusma. Det kan bland annat handla om att stridsspana, övervaka, skydda objekt, personer eller verksamhet, ge stöd till polis och eskortera transporter. Dessutom ingår det ett logistikkompani för uppbyggnad av den nya svenska campen och stöd under operationer. I Mali 12 ingår även en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i huvudstaden Bamako.

Mali 12 sätts upp av Trängregementet i Skövde där flertalet soldater och officerare normalt tjänstgör.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *