På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Upploppet

Malistyrkan


Nu är insatsen Mali 11 inne på det sista varvet och mållinjen rycker allt närmare. Förbandet fortsätter jobba hårt för att inte tappa tempo och för att slutföra uppdraget i tid. Precis som vilket upplopp som helst.

Ett lass med nedmonterade sängar körs undan för att skickas vidare.

Uppdraget att montera ned Camp Nobel innebär att levnadsstandarden sakta går ned på förläggningen. Bekvämligheter som ett stort och fint gym ryker tidigt för att ersätts med ett enklare alternativ och göra plats för en välbehövlig logistikyta. Och inte bara det – delar av logistikytan har sedan gjorts om till boende för att skapa sovplatser när boendetälten monteras ned.

På upploppet stiger värmen vilket gör arbetet tyngre samtidigt som bekvämligheterna dras ned till ett minimum.

Huvudförrådet gapar tomt.

Den sista tiden på en insats brukar innebära att det finns tid att gå ned i arbetstempo allt eftersom efterträdarna roterar ned och tar över arbetsuppgifterna. Men med Mali 11:s uppdrag har arbetstempot fortsatt vara högt. Samtidigt är motivationen att slutföra uppdraget på förbandet hög.

Bara betongplattor där boendetält tidigare stått.

— Det görs just nu oerhört stora insatser på Camp Nobel. Arbetet bedrivs från tidig morgon till sen kväll och jag är djupt imponerad av hur alla tar ansvar och sliter för att få detta klart, säger Mattias Söderberg, kontingentschef Mali 11.

Mattias Söderberg tackar en del av kontingenten som lämnar Timbuktu.

Allt fler betongplattor gapar nu tomma utan de tält som tidigare stått där. Personal som roterar hem vinkas av och gör förläggningen allt glesare för de som är kvar. Terminalsoldaterna fortsätter den intensiva flygverksamheten och matar in gods i de stora Herculesplanen.

Terminalsoldater på Mali 11 håller sig sysselsatta.

Det krävs att takten och arbetstempot hålls uppe – både på Camp Nobel och av mottagningsstyrkan i Gao såväl som i Bamako. Men vi ser mållinjen och håller kursen.

Gods anländer och lastas av på Camp Midgård i Bamako.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *