På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Efter några vaktpass tillsammans blir danskan lättare

Malistyrkan

Det finns många goda grannar till den svenska truppen på Camp Midgård i Bamako. Några utav dem är danskarna och norrmännen som är stationerade alldeles i närheten. Det ger goda möjligheter till trevligt utbyte länderna emellan – så som volleyboll.

Starka kort på den svenska bänken.

Den svenska förläggningen Camp Midgård saknar dessvärre volleybollplan. Därför är det alltid uppskattat när norrmännen och danskarna bjuder in till landskamp. Antalet lag som deltar varierar beroende på hur hög arbetsbelastningen är för de olika kontingenterna. Men de flesta gånger lyckas den svenska kontingenten skrapa ihop till ett eller flera lag som kan delta.

Vilket språk, danska eller norska, som är svårast att förstå för en svensk tvistar de lärde om. En skåning har lättare för danskan och göteborgare eller värmlänningar har i sin tur vanligtvis lättare för norskan. Men alldeles oavsett eventuella språkförbistringar flyter spelet på utan några större bekymmer. En framgångsfaktor är att reglerna upplevs som tydliga och att alla – oavsett språk – vet vad som gäller när en spelare rör vid nätet.

Annars är finns det goda möjligheter att slipa på sin danska för de soldater som tjänstgör i vakten på Camp Midgård. Här delar nämligen de båda nationerna ansvaret för inpasseringen och kan förbättra både ordförståelse som ordförråd under de långa vaktpassen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Carina B 25 april 2020 10:51

    Trevligt att få läsa något om svenskarna i Bamako!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *