På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sjukvård i ny miljö

Malistyrkan

Många bekvämligheter försvinner nu från Camp Nobel och vardagen blir lite tuffare för varje dag som går. Men den goda sjukvårdsberedskapen kvarstår även om den bytt skepnad och flyttat in i ett av förläggningens skyddsrum.

Av alla förmågor den svenska styrkan har på Camp Nobel kan sjukvården vara en av de viktigaste. Det är viktigt att som soldat känna förtroende för den medicinska förmågan och att den kan leverera om något sker som kräver medicinsk vård.

Och den svenska sjukvårdsförmågan på Camp Nobel håller mycket hög standard.

Enheten benämns som en Role 1:a plus vilket är det första steget i en sjukvårdsklassifieringen som är internationellt vedertagen. Klassificeringen ger en fingervisning om vilka förmågor sjukvårdsenheten har och därmed hur komplicerade patienter den kan ta emot. Den svenska enheten är registrerad som en Role 1:a men har i praktiken sjukvårdsresurser som överstiger med god marginal.

Trots att den svenska förläggningen packas ned och allt mindre finns kvar på Camp Nobel upprätthålls en god sjukvårdsberedskap. Men för att kunna göra det är förändringar och en del flexibilitet nödvändiga. Ett led i det arbetet var att flytta hela sjukvårdsförmågan till ett av förbandets skyddsrum.

– Det är egentligen inget som direkt svårare med att bedriva sjukvården här i shelter. Utan vi har allt vi behöver och vi har inte heller behövt byta arbetssätt egentligen, säger Markus.

Det är svalt och skönt även om ljusinsläppet lämnar en del övrigt att önska då skyddsrummet saknar fönster. Några oannonserade besök är inte heller möjligt eftersom den stora tunga dörren knarrar en hel del när den öppnas och stängs.

– Det är spännande att få vara med om att flytta en så kvalificerad sjukvårdsförmåga till ett shelter. Det har varit lärorikt, säger Adina.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *