På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första delarna av Mali 11 hemma

Malistyrkan

Att lämna Mali och Timbuktu är inte det enklaste. Mycket ska stämma för att hemtransporten ska löpa på utan friktioner. Och med reserestriktioner och begränsningar i spåren av coronapandemin ökar osäkerheten. Men nu är de första delarna av kontingenten Mali 11 hemma!

En delvis kaotisk gruppkram innan avfärd från Timbuktu.

Det krävs tålamod och uthållighet för att ta sig från Timbuktu. En inplanerad resa med de av FN organiserade flygturerna kan visa sig avgå senare – men också två timmar tidigare än vad som först varit planerat.

Ett sista tack innan delar av gruppen skiljs åt för att senare mötas på svensk mark.

På samma sätt gäller det att vara på tårna för de svenska resenärer som roterar från Timbuktu till Bamako och vidare mot Sverige. Men några av dem kan nu slappna av efter att resan hemåt gick helt enligt plan.

På väg mot flygplatsen utanför Timbuktu.

Resan inleds tidigt med en uppställning där bagaget vägs och kontrolleras. Men trots en tidig morgon är humöret oftast på topp eftersom resan med största sannolikhet tar en hem. Och precis som vilken flygning som helst är det vissa saker man inte får ta med ombord på flygplanet.

Väskorna vägs och kontrolleras innan avfärd.

När allt är klart och förberett återstår bara en kortare transport ut till flygplatsen. Men också en del väntan och att ta farväl till de som blir kvar på Camp Nobel och roterar vid senare tillfällen.

Adelle ser till att alla kommer iväg.

– Lite vemodigt är det att säga farväl. Men man blir också glad. Det är ju skönt för folk att komma hem. Men – det är alltid tråkigt att se sina kamrater åka härifrån när man själv är kvar, säger Adelle som håller ihop hemresan för soldaterna.

Framme i Bamako för att sätta sig på planet till Sverige.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *