På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Barnhemmet La Pouponniére i Bamako

Malistyrkan

Som FN-soldat gör man skillnad. Ibland gör man skillnad genom att finnas på plats och på det viset förhindra att något sker. Men man kan också som Krister och hans kamrater göra skillnad genom att göra något väldigt konkret och synligt. 

— Tanken är att besöka barnhemmet nu den närmsta veckan. Det är många av killarna som tagit med sig kläder och annat som de vill passa på att skänka, säger Krister.

Små sängar på barnhemmet.

Det började för lite drygt två år sedan som ett initiativ från chefen för det svenska flygbidraget, Malin Persson, som då var placerat och tjänstgjorde i Bamako. Tillsammans var de flera som ville försöka hjälpa utsatta barn i landet. Och efter att ha pratat med den dåvarande ambassadören, Eva Emnéus, fick de tips om barnhemmet La Pouponniére.

Vi har skänkt allt från blöjor till mat, säger Krister.

Vi skänkte allt möjligt. Det var hygienartiklar, som blöjor, mat och ritblock. Saker som vi köpte här nere med pengar vi samlat in emellan oss, fortsätter Krister.

Soldaterna har också hittat andra sätt att göra situationen bättre för barnen. När delar av Camp Midgård rustades upp skänktes de gamla sängarna, med madrasser och myggnät till barnhemmet.

Ett av alla myggnät som levererats.

— Det finns många, många barnhem av den här typen i Mali och Bamako. Och bara på La Pouponniére finns runt 240 barn. Men vårt bidrag gör skillnad och det är en skön känsla, säger Krister.

Insamlingen och kontakten med barnhemmet slutade inte när initiativtagarna så småningom åkte hem. Istället fortsatta holländska, sedan danska och norska soldater ha kontakt med och stötta barnhemmet.

Nu är Krister tillbaka i Bamako och gläds åt att hjälpen har fortsatt till barnhemmet. Särskilt glädjande är det också att situationen för barnen har blivit bättre med bland annat fler anställda som tar hand om dem.

Men trots hjälpen råder det fortsatt svåra omständigheter för de barn som kommer till La Pouponniére. En del är väldigt unga, några till och med spädbarn, och de har i flera fall varit undernärda en lång tid när de hittas. Ibland på gatan. Många är så undernärda att de inte överlever någon längre tid på barnhemmet trots att de får omvårdnad och mat.

— Det blir bättre och det är skillnad mot hur det var för två år sedan. Man kan ibland fråga sig hur mycket skillnad man egentligen gör som FN-soldat. Men här ser man verkligen tydlig skillnad, säger Krister.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Per-Axel S 19 april 2020 08:40

    En stor eloge till alla er som har varit, är och ska till Mali för att med ert engagemang och mod göra vår värld till en bättre plats att bo i. Som anhörig fylls jag av stolthet, inte bara över min son, utan över alla er! Det är och har varit otroligt spännande att, via Malibloggen, få ta del av alla aspekter av ert liv och er insats. Ett extra tack till er som så proffsigt har förmedlat allt detta i ord och bild! Ni har gjort den svenska missionen levande och än mer angelägen för alla oss hemma i Sverige.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *